Φωτογραφίες εκδήλωσης διαμαρτυρίας

img_1241083659_653_sm.jpg

Newsletter

Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα τα Ενημερωτικά Δελτία που έχουν αποσταλεί μέχρι στιγμής και αφορούν στην υπόθεση της Lehman Brothers
Ενέργειες Δικηγόρων

Σε αυτή την ενότητα ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να ενημερώνεται για όλες τις εξελίξεις από τις ενέργειες που πραγματοποιούν τα Δικηγορικά Γραφεία που εμπλέκονται στην υπόθεση.



Αναφορά που υπεβλήθη από το δικηγορικό γραφείο κου Λυκουρέζου στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Εκτύπωση E-mail

Σε συνέχεια της Αναφοράς που είχε καταθέσει το δικηγορικό γραφείο του κου Λυκουρέζου ενώπιον του Υπουργείου Ανάπτυξης, στις 19.11.2008 υπέβαλε χωριστή Αναφορά ενώπιον της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς προκειμένου να διερευνηθεί το ενδεχόμενο παραβίασης από πλευράς της τράπεζας Citibank της σχετικής νομοθεσίας για την τήρηση της διαφάνειας στον χρηματοπιστωτικό τομέα, σύμφωνα με τα υπό του Ν. 3606/2007 οριζόμενα.

Όπως έγινε γνωστό όμως, οι αρμόδιοι υπάλληλοι της Διευθύνσεως Παρακολούθησης και Ελέγχου Συναλλαγών Κεφαλαιαγοράς και της Διευθύνσεως Χορήγησης Αδειών και Εποπτείας Φορέων της Κεφαλαιαγοράς, ενώπιον των οποίων εκκρεμεί η Αναφορά, δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τη σχετική έρευνα.


 
Υπόθεση απώλειας Κεφαλαίων Ελλήνων από CITIBANK / LEHMAN BROTHERS Εκτύπωση E-mail

Το δικηγορικό γραφείο Γ. Κόκκας & Συνεργάτες, σχετικά με την επιβολή προστίμου και τις αντιδράσεις της Citibank, επιβεβαιώνει την ορθότητα των εκτιμήσεων και αιτιολογήσεων της σχετικής απόφασης του Υφυπουργού Ανάπτυξης κ. Γιώργου Βλάχου και του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή κ. Γιάννη Οικονόμου,  με βάση τα  δεδομένα  που  κατέχει  από   τα  ερωτηματολόγια που συνέταξε και υπέβαλλε προς συμπλήρωση  σε όλους τους πενήντα  περίπου  πελάτες του, θύματα  της  Τράπεζας  αυτής.

Κατόπιν και των λοιπών ενεργειών στις οποίες προέβη το δικηγορικό γραφείο Γ. Κόκκας & Συνεργάτες, με καταγγελίες θυμάτων της CITIBANK στο Συνήγορο του Καταναλωτή, οι οποίες οδήγησαν στη γνωστή μηνυτήρια  αναφορά της Ανεξάρτητης αυτής Αρχής, ολοκληρώνεται η ορθή καταρχήν αντιμετώπιση από πλευράς της Ελληνικής Πολιτείας της αθέμιτης εμπορικής πρακτικής της Τράπεζας αυτής, που σημειωτέον, παρά τις επανειλημμένες ενέργειες του Γραφείου μας για απόπειρα εξώδικης επίλυσης των διαφορών, αυτή «κωφεύει». Οι μεν νομικές υπηρεσίες της στην Ελλάδα μας παραπέμπουν στη μητρική CITIBANK INTERNATIONAL PLC της Αγγλίας, σε δε πρόσφατη απόπειρα του Γραφείου μας να έρθει σε επικοινωνία στο Λονδίνο με τα επίσημα γραφεία της Τράπεζας αυτής, παρατηρήθηκε  άρνηση για οποιαδήποτε επικοινωνία και συζήτηση.

Κατόπιν αυτών καταγγέλλουμε ως προσβολή για το νομικό μας πολιτισμό τη δυνατότητα να υφίστανται τέτοιες πρακτικές και συναλλακτικά ήθη και θεωρούμε σκόπιμη την εξέταση του ενδεχόμενου να ληφθούν πρόσθετα μέτρα εις βάρος της λειτουργίας της συγκεκριμένης Τράπεζας στην Ελλάδα.

Ελπίζουμε βέβαια ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη θα ανταποκριθεί άμεσα στις σχετικές αγωγές των πελατών μας, που κατατίθενται εντός του τρέχοντος μηνός, ώστε να αποζημιωθούν οι Έλληνες πολίτες από τον πραγματικό υπαίτιο της παραπλάνησής τους.

 
Ενημέρωση από το δικηγορικό γραφείο κου Λυκουρέζου σχετικά με πρόστιμο από το ΥΠΑΝ στην Citibank Εκτύπωση E-mail

Από τον Οκτώβριο του 2008 το δικηγορικό γραφείο του κου Λυκουρέζου είχε καταθέσει Αναφορά - Καταγγελία ενώπιον του Γενικού Γραμματέα Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης για παραβάσεις από την Τράπεζα Citibank της νομοθεσίας περί προστασίας καταναλωτή, σύμφωνα με τα οριζόμενα στον Ν. 2251/1994.

Κατόπιν της Αναφοράς αυτής επελήφθησαν τόσο η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και όσο και η Τράπεζα της Ελλάδος ως συναρμόδιες αρχές, οι οποίες και γνωμοδότησαν στον Γ.Γ. Καταναλωτή για τη διαμόρφωση της τελικής του κρίσεως.

Σήμερα, 30.3.2009 ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Βλάχος και ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή κ. Οικονόμου, υιοθέτησαν πλήρως τις διαλαμβανόμενες στην Αναφορά καταγγελίες και ανακοίνωσαν την επιβολή του ανώτατου εκ του νόμου προβλεπομένου προστίμου σε βάρος της Τράπεζας Citibank ύψους 1.000.000 Ευρώ για παραβάσεις των διατάξεων περί προστασίας του καταναλωτή στον τραπεζικό κλάδο.

Συγκεκριμένα, το Υπουργείο Ανάπτυξης, αναγνωρίζοντας τη βασιμότητα των ισχυρισμών μας, επέβαλε στην Citibank πρόστιμο, καθώς έκρινε ότι η εν λόγω τράπεζα υπέπεσε στις εξής παραβάσεις του Ν. 2251/1994:

* Άρθρο 9γ «Απαγόρευση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών»
* Άρθρο 9δ «Παραπλανητικές πράξεις»
* Άρθρο 9ε «Παραπλανητικές παραλήψεις»

 Η στοιχειοθέτηση της παραβίασης της νομοθεσίας περί προστασίας του καταναλωτή εδράζεται σε τρεις βασικούς άξονες.

*  Πρώτον, διότι η Citibank διέθεσε σύνθετα δομημένα επενδυτικά προϊόντα εκδόσεως Lehman Brothers αδιακρίτως και, κατά κύριο λόγο, μέσω του δικτύου της λιανικής τραπεζικής, που απευθύνεται στο πελατολόγιο των απλών καταθετών της τράπεζας.

*  Δεύτερον, διότι η Citibank υποσχόταν παραπλανητικώς σε όλους τους επενδυτές - πελάτες της εξασφαλισμένη 100% συναλλαγή ενδεχόμενης υψηλής απόδοσης, αλλά μηδενικού επενδυτικού κινδύνου για το αρχικό κεφάλαιο κατά τη λήξη της επένδυσης.

*  Τρίτον, διότι η Citibank υποσχόταν ψευδώς σε όλους τους επενδυτές - πελάτες της ότι η επένδυσή τους τελούσε υπό την επιπλέον προστασία και εγγύηση που παρέχει το Σύστημα Εγγύησης Επενδυτικών Υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου (FSA), γεγονός απολύτως αναληθές.

Επομένως, αυτή είναι μια εξαιρετικά θετική εξέλιξη για την πορεία της υποθέσεώς, καθώς για πρώτη φορά η Ελληνική Πολιτεία μέσω του αρμοδίου Υπουργείου αναγνωρίζει πανηγυρικά την ευθύνη της Citibank για αθέμιτες και απατηλές πρακτικές προώθησης των υπό κρίση επενδυτικών προϊόντων.
Αποτελεί ένα πολύ ισχυρό χαρτί σε βάρος της Citibank, το οποίο προτιθέμεθα να αξιοποιήσουμε ενώπιον της Πολιτικής και της Ποινικής Δικαιοσύνης.

 

Τέλος, για όσους πελάτες της Citibank δεν είχε υποβληθεί Αναφορά στον Γ.Γ. Καταναλωτή, το δικηγορικό γραφείο του κου Λυκουρέζου προτίθεται εντός των προσεχών ημερών να υποβάλει τις σχετικές αναφορές.
Επίσης, για όσους πελάτες άλλων - πλην της Citibank- τραπεζών, το δικηγορικό γραφείο του κου Λυκουρέζου προτίθεται επίσης να υποβάλει σχετική αναφορά το συντομότερο δυνατόν.
Ο λόγος για τον οποίο επελέγη η υποβολή Αναφοράς σε βάρος της Citibank, κατ' αρχήν, είναι προφανής, καθώς η εν λόγω τράπεζα διαθέτει τον μεγαλύτερο αριθμό επενδυτών - θυμάτων της Lehman Brothers και εκρίθη ότι θα ήταν πιο πρόσφορη η πρόταξη της περίπτωσης Citibank προς έρευνα των εποπτικών αρχών, εκτίμηση που, ως φαίνεται, ήταν σωστή. 

 


 

 
Εκδίκαση ασφαλιστικών μέτρων κατά της Citibank στις 11/03/2009 Εκτύπωση E-mail

Στην κατάμεστη αίθουσα του Μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών εκδικάστηκε στις 11.3.2009 η αίτηση συντηρητικής κατάσχεσης κατά της Τράπεζας Citibank για την διάθεση προϊόντων Lehman στην Ελλάδα που κατατέθηκε από το Δικηγορικό γραφείο του κ. Κ. Κόκκινου από κοινού με την αντίστοιχη αίτηση του Δικηγορικού γραφείου του κ. Λυκουρέζου.

Κατά την διάρκεια της μακράς αλλά εξαιρετικά ενδιαφέρουσας ακροαματικής διαδικασίας ο κ. Κόκκινος ανέπτυξε την συμβατική ευθύνη της Τραπέζης έναντι των καταθετών όπως αυτή αυστηρά προσδιορίζεται από την Κοινοτική οδηγία MIFID ενώ επίσης εστίασε στην μεσοπρόθεσμη οικονομική κατάσταση της Τράπεζας.

Έπονται άλλες δύο αιτήσεις συντηρητικής κατάσχεσης που κατετέθησαν από το ίδιο γραφείο κατά της Citibank για λογαριασμό και άλλων επενδυτών οι οποίες έχουν προσδιοριστεί να δικαστούν στις 10 Απριλίου και στις 6 Ιουλίου 2009 αντίστοιχα, ενώ επίκεινται και τακτικές αγωγές ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα το Δικηγορικό γραφείο του κ. Κ. Κόκκινου δραστηριοποιείται ενεργά στις διεθνείς διαστάσεις και προοπτικές του θέματος αυτού τόσο σε Ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και στην Αμερική όπου ένα από τα μεγαλύτερα δικηγορικά γραφεία των ΗΠΑ με ειδικότητα σε μαζικές αγωγές το «Lieff Cabraser, Heimann & Bernstein LLP» δέχθηκε να  ερευνήσει περαιτέρω τις προοπτικές της υπόθεσης αυτής στις Ηνωμένες Πολιτείες όπου υφίσταται ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον νομικό καθεστώς. 

 
Κατάθεση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης από το δικηγορικό γραφείο του κου Λυκουρέζου Εκτύπωση E-mail

Ενόψει της υποβολής από το Συνήγορο του Καταναλωτή μηνυτήριας αναφοράς στην Εισαγγελία Αθηνών εναντίον της Citibank, το Δικηγορικό γραφείο του κου Λυκουρέζου προχωράει στην κατάθεση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης για λογαριασμό των πελατών του όπου ζητείται η άσκηση συμπληρωματικής ποινικής δίωξης σε βάρος των υπευθύνων της Citibank.

 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 21 - 30 από 38

Έκτακτες Ανακοινώσεις

© 2008 www.fpolites.gr