Φωτογραφίες εκδήλωσης διαμαρτυρίας

img_1241083665_619.jpg

Newsletter

Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα τα Ενημερωτικά Δελτία που έχουν αποσταλεί μέχρι στιγμής και αφορούν στην υπόθεση της Lehman Brothers
Άρθρα Εφημερίδων & Εντύπων
Σε αυτή την κατηγορία ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να διαβάζει άρθρα από εφημερίδες και έντυπα που αφορούν στην υπόθεση Lehman Brothers.

Έρευνες στη Σιγκαπούρη κατά της Lehman Brothers Εκτύπωση E-mail

Η κεντρική τράπεζα της Σιγκαπούρης ερευνά τις καταγγελίες περί παρατυπιών στην πώληση επενδυτικών πακέτων που είχε δημιουργήσει η χρεωκοπημένη επενδυτική τράπεζα Lehman Brothers Holdings Inc. των ΗΠΑ και άλλοι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί οι οποίοι υπήρξαν αρνητικοί πρωταγωνιστές της διεθνούς κρίσης, αναφέρουν ΜΜΕ στη χώρα σήμερα Σάββατο.

Η Νομισματική Αρχή της Σιγκαπούρης επιβεβαίωσε ότι «διεξάγουμε επίσημες έρευνες σχετικά με τις καταγγελίες περί παραβίασης του νόμου, ανεπαρκείς εσωτερικούς ελέγχους και αθέμιτες πρακτικές πωλήσεων από τους αντιπροσώπους» των χρηματοπιστωτικών αυτών οργανισμών, ανέφερε ανακοινωθέν της κεντρικής τράπεζας.

Η κίνηση εντάσσεται στις προσπάθειες των αρχών να βοηθήσουν κάποιους τουλάχιστον από τους 10.000 επενδυτές στη Σιγκαπούρη που επένδυσαν 500 εκατομμύρια δολάρια Σιγκαπούρης (337,91 εκατ. δολάρια ΗΠΑ, 251,30 εκατ. ευρώ) σε προϊόντα που προσφέρονταν από τη Lehman Brothers.

Ο διοικητής της τράπεζας, Χενγκ Σουί Κεάτ, είπε ότι η έρευνα επικεντρώνεται σε υποθέσεις πωλήσεων προς «ευάλωτους πελάτες», ειδικά συνταξιούχους, υπέργηρους και ανθρώπους που δεν γνώριζαν τίποτε σχετικά με τις επενδύσεις.

Πολίτες της Σιγκαπούρης που είχαν αγοράσει προϊόντα της Lehman όπως τα εξειδικευμένα minibonds ("μίνι-ομόλογα") που διέθετε στη χώρα πιέζουν την κυβέρνηση να τους βοηθήσει να ανακτήσουν τα χρήματά τους. Η κεντρική τράπεζα δεν έχει αποκλείσει το ενδεχόμενο να τα επανεξαγοράσει.

Πηγή: Εφημερίδα Καθημερινή Δημοσιευθηκε στις 18/10/2008

url: http://portal.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathbreak_1_18/10/2008_252739

 
An Update on the Lehman Bankruptcy, By the Numbers Εκτύπωση E-mail

Lehman Brothers Holdings filed for bankruptcy on Sept. 15. The convoluted process is now crammed with disgruntled
creditors, rival bidders and confused employees. The situation was recently examined by NYPPEX, a research and
trading firm that follows the private-equity business and is trading Lehman’s receivables, including private equity,
letters of credit and debt. Here is a look at the bankruptcy one month on.

$398 Billion

The estimated amount that will be recovered, in total, in Lehman’s liquidation. Most of that–$382 billion–is in
marketable securities, with $5.8 billion in long-term investments and $6.4 billion in cash equivalents. None of that is
in swaps, NYPPEX estimated.

$635 Billion

The total assets Lehman declared on Sept. 10, before the bankruptcy filing, including $576.9 billion in marketable
securities, according to NYPPEX, and $35 billion in swaps.

$613 Billion

The amount of debt Lehman held at May 31, making it the largest bankruptcy ever and six times the size of the
previous largest–WorldCom.

$270 Billion

The amount counterparties for Lehman’s credit-default swaps have to pay to creditors that bought the CDSs as credit
protection against a Lehman default. The total was determined at an Oct. 10 auction among 14 financial institutions
that priced Lehman’s CDSs at 91.37 cents on the dollar. The upshot: NYPPEX said, “it is possible that certain Lehman
creditors could get back more than 100 cents on each dollar of claims if they held CDS insurance plus got a recovery
through bankruptcy court.”

$37.1 Billion

The estimated administrative and liquidation costs of Lehman’s bankruptcy, or roughly 5% of the securities firm’s
total declared assets on Sept. 10.

$17 Billion

The amount of Lehman’s cash and securities held at J.P. Morgan Chase as of Sept. 12, before the filing. Bankruptcy
Judge James Peck has to decide whether Lehman’s creditors can sue J.P. Morgan for holding the money.

$2.4 Billion

The size of Lehman Brothers Merchant Banking’s latest private-equity fund. LBMB management is considering a
buyout to gain their own independence, our colleagues at Financial News report. They were part of Lehman’s
Investment Management division, which included Neuberger Berman and LBMB.

61.1%

The percentage of claims against Lehman that senior unsecured creditors are likely to receive, according to NYPPEX
estimates.

18 to 24

The number of months NYPPEX estimates it will take for Lehman’s total liquidation process. No word on how long the
subpoenas will take.

Two

The number of bidding consortia trying to buy the investment-management division. Bain Capital and Hellman &
Friedman came to an agreement for a $2.12 billion deal for the business, but this week the WSJ reported that Carlyle
Group was teaming up with former Neuberger executive Jeffrey Lane for a rival bid.

Zero

The amount of money creditors are likely to recover for any of Lehman’s off-balance-sheet liabilities. 

 

Πηγή: The wall street online Δημοσιεύθηκε στις 17/10/2008

url: http://blogs.wsj.com/deals/2008/10/17/an-update-on-the-lehman-bankruptcy-by-thenumbers/

 

 
Η υπόθεση CITIBANK στην "Ανατροπή" Εκτύπωση E-mail

Την Δευτέρα 13/10/2008 και ώρα 23:55 είναι καλεσμένος ο κος Πιτσούλης Νικόλαος στην εκπομπή του MEGA "Ανατροπή" με τον Γιάννη Πρετεντέρη στην οποία θα συζητηθεί το θέμα της πτώσης των Διεθνών Χρηματιστηρίων και των επιπτώσεων της πτώσης της LEHMAN BROTHERS στην Ελλάδα.

 
Ο κάμπος βάφτηκε με... τοξικά της Lehman Εκτύπωση E-mail

Ο κάμπος βάφτηκε με... τοξικά της Lehman. Για επενδυτικές πυραμίδες της παγκοσμιοποίησης, οι οποίες προσφέρουν προϊόντα τους σε ένα «ξέφραγο αμπέλι» όπως η Ελλάδα, κάνουν λόγο οι επενδυτές, που εμπιστεύτηκαν κεφάλαιά τους στη Lehman Brothers και πλέον είναι μετέωροι μετά την πτώχευση της αμερικανικής τράπεζας.

Πολλοί Έλληνες επενδυτές είχαν τοποθετήσει κεφάλαιά τους σε τίτλους προστατευμένου κεφαλαίου της Lehman Brothers, οι οποίοι διατέθηκαν μέσω του δικτύου της Citibank στην Ελλάδα, καθώς και άλλων εγχώριων τραπεζών. Ανάμεσα σ' αυτούς και ο κ. Ν. Πιτσούλης από τη Λάρισα, ο οποίος έθεσε στη διάθεση της «Η» και το συνοπτικό ενημερωτικό φυλλάδιο, που περιγράφει τα χαρακτηριστικά του προϊόντος της Lehman Brothers εν έτει 2004.

«100% προστασία αρχικού κεφαλαίου στη λήξη της επένδυσης από τον εκδότη», που στην προκειμένη περίπτωση είναι η Lehman Brothers Treasury Co BV, αναφέρεται σε αυτό το ενημερωτικό φυλλάδιο, το οποίο φέρει το λογότυπο της Citibank και αφορά στο προϊόν All Weather - Growth Note 2010.

Μάλιστα, ο επενδυτικός στόχος του προϊόντος είναι η ανάπτυξη του κεφαλαίου, όπως ρητά περιγράφεται και όχι η διατήρησή του, ενώ η πιθανότητα απώλειας μέρους του αρχικού κεφαλαίου υφίσταται εάν η επένδυση ρευστοποιηθεί πριν από τη λήξη της.

Βέβαια η λήξη του εν λόγω προϊόντος και η καταβολή του αποδοτέου ποσού τοποθετείται χρονικά το 2010, αλλά οι επενδυτές δεν πρόλαβαν να απολαύσουν τους «καρπούς» της υπομονής τους γιατί τους πρόλαβε η κατάρρευση της Lehman.

Όπως τονίζει ο κ. Πιτσούλης, το προϊόν αυτό του προσφέρθηκε από το δίκτυο της Citibank, το οποίο όπως υποστηρίζει ο ίδιος δεν αποτέλεσε απλά έναν αντιπρόσωπο πώλησης, αλλά διαδραμάτισε ένα ρόλο χρηματοοικονομικού συμβούλου, καθώς τον έπεισαν πως θα αποκόμιζε εκτός από το κεφάλαιό του και κάποιο ποσοστό απόδοσης.

«Πουθενά στο συνοπτικό έντυπο που συνοδεύει το προϊόν δεν περιλαμβανόταν το 2004 η λέξη επενδυτικός κίνδυνος για το κεφάλαιο, εάν δεν υπάρξει από μέρους μου πρόωρη ρευστοποίηση. Σήμερα γνωρίζω ότι αυτά τα έντυπα για ανάλογα προϊόντα έχουν αλλάξει, αλλά ποιος θα αποζημιώσει τα θύματα της Lehman που επένδυσαν με τα μέχρι στιγμής δεδομένα 105 εκατ. ευρώ από όλη την Ελλάδα, από τα οποία περίπου 8 εκατ. ευρώ μόνο από τη Θεσσαλία;» επισημαίνει με έμφαση ο ίδιος.

Έλλειψη ενημέρωσης

Εκτός από το ζήτημα της προστασίας του κεφαλαίου, ο κ. Πιτσούλης υπογραμμίζει πως από την πρώτη στιγμή που ξεκίνησε η επένδυσή του δεν έλαβε καμία ενημέρωση για την απόδοση, που πιθανόν να είχε επιτευχθεί επί του κεφαλαίου του. «Η άσκηση της δραστηριότητας χρηματοοικονομικού συμβούλου δεν περιέχει και την υποχρέωση ενημέρωσης του επενδυτή για την πορεία της απόδοσης επί του κεφαλαίου του», διερωτάται ο ίδιος αναφερόμενος στον ρόλο των τραπεζών, οι οποίες πλάσαραν προϊόντα της Lehman στην Ελλάδα.

«Ξαφνικά μάθαμε πως χάσαμε τα χρήματά μας. Ούτε αποδόσεις γνωρίσαμε, ούτε ενημέρωση για την ύπαρξή τους είχαμε. Ξεκινάμε νομικό αγώνα τα θύματα των επενδυτικών προϊόντων της Lehman προσφεύγοντας στα δικαστήρια, τόσο για το ποινικό, όσο και για το αστικό σκέλος της υπόθεσης εναντίον της Citibank», προσθέτει ο κ. Πιτσούλης και καταλήγει λέγοντας πως «οι Έλληνες που απώλεσαν τα κεφάλαιά τους ανέρχονται σε εκατοντάδες».

Πηγή: Εφημερίδα Ημερησία Δημοσιεύθηκε στις 27/09/2008
url: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12336&subid=2&pubid=3303483

 
«Εχασα 250.000 ευρώ από τα εγγυημένα της Lehman» Εκτύπωση E-mail

Σε συστράτευση κάλεσε χθες τους εξαπατηθέντες ο Ν. Πιτσούλης
Η καταιγίδα όμως που «χτύπησε» τη «Lehman Brothers» κεραυνοβόλησε και δεκάδες Λαρισαίους, των οποίων τα χρήματα σε επενδυτικά προϊόντα έγιναν... καπνός μετά την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας. Τώρα, συνασπίζονται για ασφαλιστικά μέτρα και αγωγές, μήπως περισώσουν κάτι από τα χαμένα...
Επιχείρημά τους ότι αγόρασαν προϊόντα εγγυημένου κεφαλαίου από το υποκατάστημα της Citibank στη Λάρισα, όπου -όπως ισχυρίζονται- ουδείς τους είπε ότι εγγυήτρια δεν ήταν η συγκεκριμένη τράπεζα, αλλά η μόλις πτωχεύσασα «Lehman Brothers» και ακόμη περισσότερο τους διαβεβαίωσαν ότι τουλάχιστον το κεφάλαιό τους ήταν ασφαλές, με τη λήξη των συμβολαίων.
Τόσο ασφαλές, ώστε ο πρόεδρος του ΚΕΚ «Δήμητρα» Ν. Πιτσούλης, που μετρά απώλειες 250.000 ευρώ, έδωσε χθες συνέντευξη Τύπου για το τι συνέβη και τι μέλλει γενέσθαι και κάλεσε σε συστράτευση τους εξαπατηθέντες, με καταχώριση στις εφημερίδες, βρίσκοντας μεγάλη ανταπόκριση.
Αλλος Λαρισαίος που έχασε 200.000 ευρώ, αλλά δεν μιλάει γιατί «θα τον σκοτώσει η γυναίκα του», μια Θεσσαλονικιά η οποία βρισκόταν σε διακοπές και δεν μπόρεσαν να τη βρουν για να την ενημερώσουν για τον κίνδυνο (σ.σ: η συγκεκριμένη είχε αγοράσει το προϊόν από άλλη τράπεζα) και άλλοι 100 Λαρισαίοι είναι μεταξύ των θυμάτων του «κανονιού», με συνολικές απώλειες 8-10 εκατ. ευρώ. Ποσόν που, σύμφωνα με εκτιμήσεις, δεν είναι παρά το 1/10 του συνολικού που πλήρωσαν ελληνικά πορτοφόλια στο συγκεκριμένο βωμό του επενδυτικού τζόγου.
Σύμφωνα με τον κ. Πιτσούλη, «οι εξαπατηθέντες θα κινηθούν με συλλογική αγωγή κατά της Citibank στη Λάρισα και κατά παντός υπευθύνου, καταθέτοντας και ασφαλιστικά μέτρα»...
Μέχρι χθες το βράδυ είχαν εμφανιστεί 50 μικροεπενδυτές από την περιοχή Λαρίσης μετά την πρόσκληση του κ. Πιτσούλη, ο οποίος υποστήριξε ότι ο ίδιος και όλοι οι μικροεπενδυτές, εξαπατήθηκαν από τη Citibank, εφόσον στο ενημερωτικό φυλλάδιο που κυκλοφόρησε τότε η τράπεζα ανέφερε για εγγυημένο κεφάλαιο 100%. Τόνισε δε πως «η ίδια τράπεζα σε πρόσφατο έντυπο (του Σεπτεμβρίου), κάνει λόγο για επενδύσεις σε παρόμοια προϊόντα με εγγυημένο κεφάλαιο 100%», ότι «η Citibank αν και ζήτησε εγγράφως εδώ και ημέρες αντίγραφα του συμβολαίου, της αίτησης και οτιδήποτε άλλου σχετικού εγγράφου, δεν έχει απαντήσει και δεν έχει κάνει καμία ενημέρωση προς τους πελάτες της για το τι θα γίνει».

Πηγή: Εφημερίδα Ελευθεροτυπία Δημοσιεύθηκε στις 25/09/2008
url: http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=1659880

 
<< Αρχική < Προηγ. 11 12 13 14 15 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 141 - 148 από 148

Έκτακτες Ανακοινώσεις

© 2008 www.fpolites.gr