Φωτογραφίες εκδήλωσης διαμαρτυρίας

img_1241083675_597_sm.jpg

Newsletter

Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα τα Ενημερωτικά Δελτία που έχουν αποσταλεί μέχρι στιγμής και αφορούν στην υπόθεση της Lehman Brothers
Άρθρα Εφημερίδων & Εντύπων
Σε αυτή την κατηγορία ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να διαβάζει άρθρα από εφημερίδες και έντυπα που αφορούν στην υπόθεση Lehman Brothers.

Άρθρα εφημερίδων σχετικά με την αποζημίωση 4.000 πελατών της Lehman στο Βέλγιο Εκτύπωση E-mail
α) Βέλγιο: Αποζημίωση σε 4.000 πελάτες για προϊόντα της Lehman από τη Citibank
Στο Βέλγιο, η Citibank πρότεινε σε τέσσερις χιλιάδες πελάτες της, στους οποίους είχε πουλήσει προϊόντα του αμερικανικού χρηματο-επενδυτικού οίκου Lehman Brothers, να της επιστρέψουν αυτά τα χρεόγραφα κι αυτοί να αποζημιωθούν, μέσα στην ερχόμενη 3ετία, στο 65%-75% της ονομαστικής τους αξίας.
Η αναγγελία έγινε στη διάρκεια συνέντευξης τύπου εκπροσώπων της τράπεζας με εκπροσώπους του σωματείου των κατόχων αυτών των χρεογράφων της Lehman Brothers με περίπου 500 μέλη και την επωνυμία "Deminor". H ρύθμιση αυτή δεν θα αφορά κι άλλες θυγατρικές του ομίλου Citigroup, αποσαφηνίστηκε στη συνέντευξη τύπου.
Ομοίως, διευκρινίστηκε ότι η Citibank Βελγίου προτίθεται να δεσμεύσει τα ποσά της αποζημίωσης ενός εκάστου των πελατών που θα αποδεχθούν την προσφορά της σ ' έναν τριετή ατομικό λογαριασμό, με επιτόκιο 5,3%, από τον οποίο το ποσό θα μπορεί να αναληφθεί στη διάρκεια του 2012.Η βελγική τράπεζα θα έχει, εφεξής, τα χρεόγραφα αυτά στο χαρτοφυλάκιό της "συμμετέχοντας", απ' ευθείας, στη διαδικασία της δικαστικής εκκαθάρισης της μητρικής εταιρείας στις ΗΠΑ.
Η περίπτωση της εξώδικης ρύθμισης αφορά χρεόγραφα αξίας 128 εκατομμύρια ευρώ. Η προσφορά αυτή ισχύει έως τη 18η Φεβρουαρίου. Πολλοί άλλοι πελάτες της βελγικής τράπεζας, κάπου 13 -14 χιλιάδες, έχουν ήδη προσφύγει -ομαδικά- στη βελγική Δικαιοσύνη, για να αποζημιωθούν στο ύψος περίπου των 200 εκατομμυρίων ευρώ, επικαλούμενοι το ότι "δεν ήταν επαρκώς ενημερωμένοι για τους κινδύνους της επένδυσής τους". Σημειώνεται ότι η κατάρρευση της Lehman Brothers μετά από μία διαδρομή 158 ετών, τον Οκτώβριο 2008, απετέλεσε το έναυσμα για τη διεθνή οικονομική κρίση, σημάδια ανάκαμψης από την οποία υπάρχουν, όμως η "έξοδος" απ' αυτήν διεθνώς ακόμα δεν έχει επιτευχθεί.Τη χρονική στιγμή που κατέρρευσε ο ιστορικός οίκος, την 15η Σεπτεμβρίου 2008, όλα τα χρεόγραφα της κατέστησαν, πρακτικά, άνευ καμίας αξίας.

Πηγή: Ηλεκτρονική εφημερίδα "nooz.gr", Δημοσιεύθηκε στις 07/01/2010
url: http://www.nooz.gr/page.ashx?pid=9&aid=1084961&cid=15

β) Citibank: Πρότεινε αποζημιώσεις για Lehman Brothers
Στο Βέλγιο, η ''Citibank'' πρότεινε σήμερα σε τέσσερις χιλιάδες πελάτες της στους οποίους είχε πουλήσει διάφορα προϊόντα του αμερικανικού χρηματο-επενδυτικού οίκου ''Λήμαν Μπράδερς'', στην πορεία χωρίς καμία απολύτως αξία, να της επιστρέψουν αυτά τα χρεόγραφα κι αυτοί να αποζημιωθούν, μέσα στην ερχόμενη 3ετία, στο 65%-75% της ονομαστικής τους αξίας.
Η αναγγελία έγινε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εκπροσώπων της τράπεζας με εκπροσώπους του σωματείου των κατόχων αυτών των χρεογράφων της ''Λήμαν Μπράδερς'', με περίπου 500 μέλη και την επωνυμία ''Deminor''.
Η προσφορά αυτή ισχύει έως τη 18η Φεβρουαρίου. Πολλοί άλλοι πελάτες της βελγικής τράπεζας, κάπου 13-14 χιλιάδες, έχουν ήδη καταφύγει--ομαδικά--στη βελγική Δικαιοσύνη για να αποζημιωθούν στο ύψος περίπου των 200 εκατομμυρίων ευρώ, επικαλούμενοι το ότι ''δεν ήταν επαρκώς ενημερωμένοι για τους κινδύνους της επένδυσής τους''.
Η κατάρρευση της ''Λήμαν Μπράδερς'' μετά από μία διαδρομή 158 ετών, τον Οκτώβριο του 2008, απετέλεσε το έναυσμα για τη διεθνή οικονομική κρίση, σημάδια ανάκαμψης από την οποία υπάρχουν, όμως η ''έξοδος'' απ' αυτήν διεθνώς ακόμα δεν έχει επιτευχθεί.
Στη ''Λήμαν Μπράδερς'' ανήκει η ''Citigroup'', όμως η ρύθμιση αυτή δεν θα αφορά κι άλλες θυγατρικές του ομίλου, αποσαφηνίστηκε στη συνέντευξη Τύπου.
Διευκρινίστηκε ότι η ''Citibank'' Βελγίου προτίθεται να δεσμεύσει τα ποσά της αποζημίωσης ενός εκάστου των πελατών που θα αποδεχθούν την προσφορά της σ' έναν τριετή ατομικό λογαριασμό, με επιτόκιο 5,3%, από τον οποίο το ποσό θα μπορεί να αναληφθεί στη διάρκεια του 2012.
Η βελγική τράπεζα θα έχει, εφεξής, τα χρεόγραφα αυτά στο χαρτοφυλάκιό της ''συμμετέχοντας'', απευθείας, στη διαδικασία της δικαστικής εκκαθάρισης της μητρικής εταιρείας στις ΗΠΑ.
Η περίπτωση της εξώδικης ρύθμισης αφορά χρεόγραφα αξίας 128 εκατομμύρια ευρώ.
Τη χρονική στιγμή που κατέρρευσε ο ιστορικός οίκος, την 15η Σεπτεμβρίου 2008, όλα τα χρεόγραφα της κατέστησαν, πρακτικά, άνευ καμίας αξίας.

Πηγή: Ηλεκτρονική εφημερίδα "IN B News" Δημοσιεύθηκε στις 08/01/2010
url: http://www.sigmalive.com/inbusiness/news/financials/227230

γ) Βέλγιο: Αποζημιώσεις στους κάτοχους προϊόντων της Lehman Brothers προτείνει η Citibank
Η Citibank Βελγίου πρότεινε σήμερα σε τέσσερις χιλιάδες πελάτες της, στους οποίους είχε πουλήσει διάφορα προϊόντα του αμερικανικού \οίκου Lehman Brothers στην πορεία χωρίς καμία απολύτως αξία, να της επιστρέψουν τα χρεόγραφα και να αποζημιωθούν, μέσα στην επόμενη τριετία, στο 65%-75% της ονομαστικής τους αξίας.
Τα παραπάνω ανακοίνωσε η Citibank στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου εκπροσώπων της τράπεζας με εκπροσώπους του σωματείου των κατόχων αυτών των χρεογράφων της Lehman Brothers, με περίπου 500 μέλη και την επωνυμία Deminor.
Η προσφορά αυτή ισχύει έως τη 18η Φεβρουαρίου.
Παράλληλα, περίπου 13-14 χιλιάδες της βελγικής τράπεζας έχουν ήδη καταφύγει ομαδικά στη βελγική δικαιοσύνη για να αποζημιωθούν στο ύψος περίπου των 200 εκατομμυρίων ευρώ, επικαλούμενοι το ότι «δεν ήταν επαρκώς ενημερωμένοι για τους κινδύνους της επένδυσής τους».
Η Citigroup ανήκει στη Lehman Brothers, όμως η ρύθμιση αυτή δεν θα αφορά κι άλλες θυγατρικές του ομίλου, όπως αποσαφηνίστηκε στη συνέντευξη Τύπου.
Διευκρινίστηκε επίσης ότι η Citibank Βελγίου προτίθεται να δεσμεύσει τα ποσά της αποζημίωσης ενός εκάστου των πελατών που θα αποδεχθούν την προσφορά της σ' έναν τριετή ατομικό λογαριασμό, με επιτόκιο 5,3%, από τον οποίο το ποσό θα μπορεί να αναληφθεί στη διάρκεια του 2012.
Η βελγική τράπεζα θα έχει, εφεξής, τα χρεόγραφα αυτά στο χαρτοφυλάκιό της συμμετέχοντας, απ' ευθείας, στη διαδικασία της δικαστικής εκκαθάρισης της μητρικής εταιρείας στις ΗΠΑ.
Η περίπτωση της εξώδικης ρύθμισης αφορά χρεόγραφα αξίας 128 εκατομμύρια ευρώ.
Από τη στιγμή που κατέρρευσε ο ιστορικός οίκος, την 15η Σεπτεμβρίου 2008, όλα τα χρεόγραφα του κατέστησαν, πρακτικά, άνευ καμίας αξίας.

Πηγή: Εφημερίδα "Ναυτεμπορική", Δημοσιεύθηκε στις 08/01/2010
url: http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1762684
 
Lehman: Δεύτερος γύρος επιστροφής χρημάτων σε ευρωπαίους επενδυτές Εκτύπωση E-mail
Η Lehman Brothers θα επιστρέψει το ποσό των 11 δισ. δολ. σε ευρωπαίους επενδυτές που βρέθηκαν στην "μαύρη τρύπα" του επενδυτικού οίκου μετά την κατάρρευσή του τον Σεπτέμβριο του 2008.
Σημειώνεται ότι στους μεγάλους επενδυτές -κυρίως hedge funds και επενδυτικούς ομίλους- έχουν, ήδη, επιστραφεί 13,3 δισ. δολ., ενώ η συνολική οφειλή της Lehman Brothers Europe προς επενδυτές υπολογίζεται ότι έχει αγγίξει τα 32 δισ. δολ.Σύμφωνα με το Associated Press μεταξύ των κορυφαίων επενδυτών στην LBIE είναι τα επενδυτικά κεφάλαια Ramius LLC, Ramius LLC, GLG European Long/Short Fund, Legal and General Pensions Ltd και Oceanwood Global Opportunities Master Fund, αλλά η Lehman Brothers Holdings.Η PricewaterhouseCoopers (PwC), η οποία έχει αναλάβει την «εκκαθάριση» των περιουσιακών στοιχείων της Lehman στην Ευρώπη, ανακοίνωσε ότι το 90% των επενδυτών έχουν συμφωνήσει με τη νέα πρόταση.
Όπως διευκρίνισε η PwC, το ποσό των 11 δισ. δολ. θα «διανεμηθεί» σε περίπου 1.000 επενδυτές της Lehman, οι οποίοι οφείλουν να καταθέσουν εγγράφως τις απαιτήσεις τους το αργότερο έως τις 19 Μαρτίου 2010. Μετά από αυτήν την ημερομηνία η PwC δηλώνει απόλυτα έτοιμη να ξεκινήσει εντός μικρού διαστήματος την επιστροφή των κεφαλαίων.
 
Πηγή: Ηλεκτρονική Εφημερίδα "Ημερισία onLine" Δημοσιεύθηκε στις 30/12/2009
url: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=13901&subid=2&pubid=23445145
 
Οι εξαπατημένοι των δομημένων περνούν στην αντεπίθεση Εκτύπωση E-mail
Σεπτέμβριος του 2008. Η είδηση για την πτώχευση της Lehman Brothers αναστατώνει ολόκληρο τον πλανήτη αφού είναι το πρώτο σοκ από την οικονομική κρίση που ερχόταν. Κι όμως, μόλις 3 ημέρες πριν, οι διεθνείς οίκοι αξιολογούσαν με άριστα τα προϊόντα της και τις... επενδυτικές της δραστηριότητες.Ταυτόχρονα, περισσότεροι από 2.000 Ελληνες μάθαιναν -από τον Τύπο οι περισσότεροι- ότι έχασαν όλα τα χρήματα που είχαν επενδύσει με τη μορφή ομολόγων.
Πελάτες της Citibank, 2.164 συμπολίτες μας, που προμηθεύτηκαν τα συγκεκριμένα προϊόντα υπό τη μορφή ομολόγων και με τίτλους όπως «All weather» και «Basket of water», έχασαν από τη μια μέρα στην άλλη τις καταθέσεις τους, οι οποίες στις περισσότερες περιπτώσεις είχαν συγκεντρωθεί έπειτα από πολλά χρόνια κοπιαστικής εργασίας.Οι εξαπατημένοι καταναλωτές ένωσαν τις δυνάμεις τους και αποφάσισαν να κινητοποιηθούν νομικά με σκοπό να πάρουν πίσω ακόμη και το τελευταίο ευρώ που επένδυσαν.Στο πλευρό τους όλο αυτό το διάστημα έχουν τον Συνήγορο του Καταναλωτή, που έχει προβεί σε μηνυτήρια αναφορά την οποία συνυπογράφουν 60 εξαπατημένοι καταναλωτές.
«Η υπόθεση βρίσκεται στο στάδιο της προανάκρισης, αλλά νομίζω ότι είναι θέμα λίγων μηνών να ξεκινήσουν οι πρώτες δίκες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη», λέει ο αναπληρωτής Συνήγορος του Καταναλωτή Δημήτρης Μάρκου.
Ενας από τους ανθρώπους που έχασε μεγάλο ποσό είναι ο Νίκος Πιτσούλης από τη Λάρισα. Μόλις έμαθε τα άσχημα νέα κινητοποιήθηκε και μαζί με άλλους εξαπατημένους καταναλωτές δημιούργησαν την «Ενωση Πολιτών» (www.fpolites.gr).
«Ξέρετε ότι οι τραπεζίτες μεταξύ τους είχαν ονομάσει όλη αυτή την ιστορία «Πρόγραμμα για συνταξιούχους και ηλίθιους ανθρώπους» και γέλαγαν μεταξύ τους; Εκεί στόχευαν. Να μαζέψουν όσα περισσότερα χρήματα μπορούσαν από ανθρώπους που δεν θα έψαχναν και πολύ. Είχαν απλώσει πολύ το παιχνίδι. Πρέπει να προχωρήσουμε δυναμικά».
Οι ιστορίες
Πίσω από τα πρόστιμα, τις ανακρίσεις, τις έρευνες στο... παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, βρίσκονται ξεχωριστές ιστορίες απλών ανθρώπων που είδαν τις οικονομίες τους από τη μια μέρα στην άλλη να γίνονται καπνός.
Οπως η συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος Μαρκέλλα Μαμά, η οποία λίγους μήνες πριν από την κατάρρευση της Lehman Brothers επένδυσε 20.000 ευρώ, υπογράφοντας μια απλή αίτηση συμμετοχής, χωρίς όμως να ψάξει περισσότερο.
«Αισθάνθηκα τόσο ανασφαλής και τόσο αδικημένη, ιδιαίτερα για τη χρονική στιγμή που μου είχαν προτείνει την επένδυση. Γιατί η κρίση είχε ήδη ξεκινήσει και η τράπεζα θα έπρεπε να με προφυλάξει», μας λέει σήμερα.
Τον Φεβρουάριο του 2005 ο γιατρός Δημήτρης Λάμπρου έκλεισε για πρώτη φορά τα χρήματά του για ένα χρόνο και πήρε απόδοση 5%. «Τα ξανάκλεισα, χωρίς όμως κανείς να με ενημερώσει για τους κινδύνους που διέτρεχε η επένδυση αυτή», λέει ο κ. Λάμπρου. Μου είπαν για ένα κουπόνι που είχε πέσει και τα λεφτά μου ήταν πια στο 90% της αρχικής τους αξίας. Τρελάθηκα γιατί δεν περίμενα τα χρήματά μου να μειωθούν. Μου είπαν να τα αφήσω ένα χρόνο ακόμη μέχρι να ομαλοποιηθεί η αγορά.Οταν αργότερα πήγα στον διευθυντή της τράπεζας μου είπε ότι ήταν ένα δομημένο προϊόν αυτό που είχα βάλει τα λεφτά μου. Ζήτησα να μου δώσουν το κεφάλαιο και να κρατήσουν τους τόκους και μου απάντησαν ότι θα με ενημερώσουν σύντομα. Δεν με ενημέρωσαν ποτέ».
O αγρότης Κωνσταντίνος Καραγεώργος θυμάται: «Δεν ανέφεραν ποτέ το όνομα της Lehman Brothers. Οταν μου ανακοινώθηκε από την τράπεζα ότι έχασα όλα μου τα χρήματα, αναζήτησα την υπάλληλο που με έπεισε να αγοράσω το συγκεκριμένο προϊόν. Εκείνη όμως κρυβόταν. Πλέον δεν ήμουν μέρος της δουλειάς της, όταν όμως ήθελε να με πείσει για την αγορά διέθεσε σχεδόν δύο ώρες γι’ αυτό».

ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ
1,55 εκατομμύριο ευρώ
Μέχρι στιγμής τα πρώτα... «δεδικασμένα» είναι το πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ που όρισε το υπ. Ανάπτυξης τον περασμένο Μάρτιο στη Citibank, ενώ ακολούθησαν η απόφαση -τον Νοέμβριο- της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς που όρισε πρόστιμο 300.000 ευρώ. Ενα μήνα μετά και η Τράπεζα της Ελλάδος της επέβαλε πρόστιμο 250.000 ευρώ.
Κατερίνα Χατζάκη Ελεύθερη επαγγελματίας
Μου μίλησαν για 20% απόδοση«Δεχόμουν συχνά τηλεφωνήματα από υπάλληλο της τράπεζας, η οποία μου τόνιζε συνεχώς ότι το επιτόκιο που λάμβανα ήταν χαμηλό και ότι έπρεπε να τοποθετήσω μέρος του κεφαλαίου μου σε άλλα επενδυτικά προϊόντα. Τελικά, με έπεισε για την αγορά ενός ομολόγου 3ετούς διάρκειας, το οποίο θα εξασφάλιζε 100% το κεφάλαιο και θα είχε τουλάχιστον 20% εγγυημένη απόδοση».
Νίκος Πιτσούλης Επιχειρηματίας
«Εμπιστευθείτε μας», έλεγαν διαρκώς «Είχα επενδύσει 170.000 ευρώ! "Εγγυημένο προϊόν", μου είπαν. Αρκεί να μην το άγγιζα για τέσσερα χρόνια. Στη λήξη της τετραετίας θα το έπαιρνα πίσω μαζί με ένα τόκο 15%. "Εχετε εμπιστοσύνη στην τράπεζα μας", μου είπαν», θυμάται ο κ. Πιτσούλης.
Γιάννης Κεχαγιαδάκης ΕπιχειρηματίαςΕίπαν για προϊόν εγγυημένου κεφαλαίου

«Οταν θέλησα να κάνω κάποια ανάληψη για να καλύψω διάφορες ανάγκες, ο αρμόδιος της τράπεζας με παρέπεμψε στον αρμόδιο επενδυτικό σύμβουλο, ο οποίος μου πρότεινε να μην πάρω το συγκεκριμένο ποσό. Αντ’ αυτού η τράπεζα θα μου χορηγούσε ισόποσο δάνειο, με το δε ποσό των 50.000 ευρώ της κατάθεσής μου θα δημιουργούσε ένα προϊόν ''εγγυημένου κεφαλαίου'' προς εξασφάλιση του δανείου».

Μαριάνθη Παπάκου Συνταξιούχος δημόσιος υπάλληλος
Το γνώριζαν και δεν μας προστάτεψαν «Οι επενδυτές εμπιστεύτηκαν τις οικονομίες μιας ζωής βασισμένοι στην εισήγηση της Citibank για πλήρη εξασφάλιση του κεφαλαίου τους και επιπλέον καλή κερδοφορία», λέει η κ. Παπάκου. «Στη δική μου περίπτωση τα προϊόντα αγοράστηκαν τον Απρίλιο του 2008, όταν ο τραπεζικός κόσμος πιστεύω πως ήξερε ήδη ότι η Lehman Brothers ήταν "φούσκα". Κατά συνέπεια, η Citibank όφειλε να με προστατέψει».
Πηγή: Ηλεκτρονική εφημερίδα "Έθνος ONLINE" Δημοσιεύθηκε στις 24/12/2009
 
Μπαράζ αγωγών από επενδυτές Εκτύπωση E-mail

Στο επόμενο διάστημα, ο απόηχος της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης θα ακουστεί (και) στα δικαστήρια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, καθώς πρόκειται να συζητηθεί σειρά αγωγών που κατέθεσαν αγοραστές επενδυτικών προϊόντων της πτωχευμένης Lehman Brothers κατά της εκδούσας τράπεζας Citibank.

Η εξέλιξη εκτιμάται ότι θα έχει χαρακτήρα «πιλότου», καθώς, αμέσως μετά, θα εκδικαστούν αγωγές που κατέθεσαν αγοραστές «χαρτιών» της Lehman κατά ελληνικών τραπεζών οι οποίες μεσολαβούσαν –τις περισσότερες φορές χωρίς να έχει υπογραφεί καν σύμβαση– για την προώθηση αυτών των προϊόντων της Lehman Brothers.

Συνολικά, όπως προκύπτει από μηνυτήρια αναφορά του Συνηγόρου του Καταναλωτή, η εναγόμενη τράπεζα διέθεσε δομημένα ομόλογα αξίας ύψους 110 εκατ. ευρώ σε 2.100 Ελληνες.

Ηδη, με την 19932 απόφασή του, το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης δικαίωσε τον Ι. Κ. από την Αρναία Χαλκιδικής – απόφαση που βασίζεται στις γενικές διατάξεις του Αστικού Κώδικα. Ο ενάγων, ο οποίος είχε ασκήσει τα επαγγέλματα του ναυτικού αλλά και του εργάτη στην Αυστραλία, κατέθετε επί 15 χρόνια τα χρήματά του στη Citibank. Τον Φεβρουάριο του 2008, μία υπάλληλος της Τράπεζας τον έπεισε να καταβάλει 82.000 ευρώ για να αγοράσει τίτλους της Lehman Brothers. Tο δικαστήριο αποδέχεται ότι ο Ι. Κ δεν είχε την εμπειρία να κρίνει το προϊόν που του «πωλούσαν».

Το σκεπτικό

«Τις περισσότερες φορές ούτε ο πωλητής γνώριζε τι ακριβώς πωλούσε…», λέει χαρακτηριστικά στέλεχος του υπουργείου Aνάπτυξης που είχε λάβει μέρος στη σύνταξη απόφασης επιβολής προστίμου ενός εκατομμυρίου ευρώ κατά διαμεσολαβούσας τράπεζας. Το δικαστήριο της Θεσσαλονίκης που δικαίωσε τον Ι. Κ. (επιστροφή των 82.000 με τον νόμιμο τόκο) έκρινε ότι η Citibank δεν του ανέπτυξε τους κινδύνους που εγκυμονούσε μια τέτοια επενδυτική τοποθέτηση.

Το δικαστήριο της Θεσσαλονίκης, στην απόφασή του, δεν θίγει την «ποιότητα των επενδυτικών συμβουλών», όπως αυτή ορίζεται από τη σχετική εξειδικευμένη και νεότερη νομοθεσία (νόμος MiFid, οδηγία 39/2004 και ν 3606/2007) που βρέθηκε στο επίκεντρο σειράς αποφάσεων γερμανικών δικαστηρίων για παρόμοιες προσφυγές. Για παράδειγμα, το Πρωτοδικείο της Φρανκφούρτης αποφάσισε τον Aύγουστο του 2009 ότι το Ταμιευτήριο της πόλης που πωλούσε τους ίδιους τίτλους «δεν είχε διευκρινίσει τους κινδύνους από τις τοποθετήσεις σε αυτά τα προϊόντα...». Το πρωτοδικείο του Γκίσσεν (απόφαση 30149/2009) αποφάσισε να καταβληθεί το σύνολο του ποσού σε έναν άλλο αγοραστή προϊόντων της Lehman Brothers και να καταλογιστούν και τόκοι υπερημερίας, επειδή το Ταμιευτήριο, το οποίο μεσολάβησε για την επενδυτική πράξη, δεν δημοσιοποίησε το ύψος της προμήθειας που έλαβε όχι από τον αγοραστή αλλά από την ίδια τη Lehman Brothers.

Ο Συνήγορος του Καταναλωτή στην Αθήνα αναφέρει, στη σχετική μηνυτήρια αναφορά, ότι η ρήτρα 8 της προτυπωμένης αίτησης που υπογράφτηκε με καταναλωτές ως Γενικός Ορος Συναλλαγών (ΓΟΣ) με τίτλο «Αμοιβή σύστασης και διαχείρισης των τίτλων» καθόριζε ότι δίδεται προμήθεια, αλλά καταχρηστικά και αόριστα.

Οι εκπρόσωποι της Τράπεζας ανέφεραν, πάντως, στην προαναφερθείσα υπόθεση της Θεσσαλονίκης ότι το ποσόν της προμήθειας είχε προσδιοριστεί και ανερχόταν στα 2050 ευρώ (1,5 έως 3% του ποσού του κεφαλαίου αναφέρει ο Συνήγορος του Καταναλωτή στην μηνυτήρια αναφορά του).

Σε μία άλλη αγωγή πελάτισσας της Citibank από το Κολωνάκι, που πρόκειται να συζητηθεί στο Πολυμελές Πρωτοδικείο της Αθήνας τον Μάιο του 2010, η ενάγουσα αναφέρει ότι τοποθέτησε 440.000 ευρώ σε δομημένα ομόλογα της Lehman Brothers μέσω της Citibank, στις 16.1.2008. Στο διάστημα αυτό είχαν αρχίσει να παρουσιάζονται προβλήματα στην αξιολόγηση της Lehman Brotehrs, ωστόσο, η πιστοληπτική της ικανότητα ήταν όπως αναφέρουν νομικές πηγές «υψηλότερη από αυτή του ελληνικού Δημοσίου» (Α + έναντι Α-).

Στην αγωγή προβάλλονται επιχειρήματα, σύμφωνα με την ειδική νομοθεσία (ν 3606/2007). Ετσι, το ερωτηματολόγιο βάσει του οποίου η Τράπεζα θα έπρεπε να αξιολογεί τον επενδυτή και τις ειδικότερες γνώσεις του «περιείχε μόνον τρεις ερωτήσεις, ώστε να βαθμολογηθεί η καταθέτρια με τους ελάχιστους πόντους και να επιλεγεί».

«Σε αντίθεση με τις ελληνικές τράπεζες, που συχνά δεν έκαναν στους πελάτες τους αξιολόγηση, η Citibank προσπαθούσε να τηρήσει τα προσχήματα σε ό, τι αφορά το γράμμα του νόμου αλλά μόνο τα προσχήματα», αναφέρει ο Συνήγορος αυτών που προσέφυγαν τόσο εναντίον της αμερικανικής τράπεζας όσο και εναντίον ελληνικών εμπορικών τραπεζών. Ετσι, στην περίπτωση ενός Ελληνα αγρότη στη Βραζιλία, το σχετικό ερωτηματολόγιο τού εστάλη με φαξ, ενώ σε μια άλλη περίπτωση το ερωτηματολόγιο συμπληρώθηκε μία μέρα μετά την αίτηση αγοράς! Στα ερωτηματολόγια υπήρχαν 5 κατηγορίες «επενδυτών» ανάλογα με το προφίλ και, κατά περίεργη σύμπτωση, αρκετοί συμπλήρωναν το «τετραγωνάκι» της κατηγορίας «πεπειραμένος επενδυτής». Τι σημαίνει για την τράπεζα πεπειραμένος επενδυτής; Ενας επενδυτής, για παράδειγμα, που έχει μερίδια σε αμοιβαία κεφάλαια, ένα λογαριασμό καταθέσεων και μετοχές της εταιρείας στην οποία εργαζόταν!

Αρνηση

Η υπάλληλος της Τράπεζας στην περίπτωση της καταθέτριας από το Κολωνάκι «αρνήθηκε να χορηγήσει αντίγραφα των συμβάσεων, δηλ. των αιτήσεων αγοράς τίτλων εξωτερικού, η δε άρνησή της στηρίχθηκε στο γεγονός ότι επρόκειτο «περί πνευματικής ιδιοκτησίας που δεν προσέθεταν τίποτα περισσότερο απ’ όσα είχαν ήδη τεθεί υπόψη μου προφορικά».

Από την πλευρά της, η αμερικανική τράπεζα υποστηρίζει ότι ήταν απλή διαμεσολαβήτρια στην προώθηση των επίμαχων ομολόγων και ότι ανέφερε το ύψος των προμηθειών που ελάμβανε. Αλλά όσοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια, τονίζουν ότι η Citibank αναφερόταν στο ύψος της προμήθειας από τον πελάτη και όχι στην προμήθεια που ελάμβανε από την ίδια την Lehman Brothers.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι τράπεζες, σε περιπτώσεις καλά θεμελιωμένων αγωγών, επικαλούνται την ειδική προστασία της νεότερης νομοθεσίας και επικεντρώνουν στην «ποιότητα των επενδυτικών συμβουλών» εκδηλώνοντας μία κατ’ αρχήν βούληση να συμβιβαστούν με τους ενάγοντες, καταβάλλοντος ένα μέρος του ποσού...

Πηγή: Εφημερίδα "Καθημερινή" Δημοσιεύθηκε στις 07/12/2009
url: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_1_06/12/2009_382207

 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 21 - 30 από 148

Έκτακτες Ανακοινώσεις

© 2008 www.fpolites.gr