Φωτογραφίες εκδήλωσης διαμαρτυρίας

img_1241083661_163_sm.jpg

Newsletter

Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα τα Ενημερωτικά Δελτία που έχουν αποσταλεί μέχρι στιγμής και αφορούν στην υπόθεση της Lehman Brothers
Άρθρα Εφημερίδων & Εντύπων
Σε αυτή την κατηγορία ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να διαβάζει άρθρα από εφημερίδες και έντυπα που αφορούν στην υπόθεση Lehman Brothers.

Άρθρα εφερίδων με την δικαστική απόφαση στη Θεσ/νικη σχετικά με την υπόθεση Lehman Brothers Εκτύπωση E-mail

Citibank: Δικαίωση πελάτη της για τα ομόλογα της Lehman Brothers
Εκδόθηκε απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης για την επιστροφή χρημάτων σε καταθέτη από την Citibank για την υπόθεση των ομολόγων της Lehman Brothers.
To Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την 19932/09 απόφαση του δικαίωσε καταθέτη της Citibank που παροτρυνώμενος από την τράπεζα αγόρασε προϊόντα της Lehman Brothers. Το δικαστήριο καταδίκασε την Citibank και την υποχρέωσε να επιστρέψει στον καταθέτη όλο το κεφάλαιο του και μάλιστα έντοκα ενώ το δικαστήριο προχώρησε περαιτέρω κρίνοντας ότι η απόφαση του είναι προσωρινά εκτελεστή.

Η Ένωση Πολιτών Κατόχων Τίτλων Lehman Brothers σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι ''πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα δεδομένου ότι αποτελεί δεδικασμένο στην χώρα μας για την ικανοποίηση και των άλλων καταθετών που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη στους οποίους η Citibank διέθεσε τα συγκεκριμένα προϊόντα''.

Ο κ. Ν. Πιτσούλης, πρόεδρος της Ένωσης Πολιτών Κατόχων Τίτλων Lehman Brothers δήλωσε: «Ύστερα από τα πρόστιμα που υπέβαλε το Ελληνικό δημόσιο κατά της Citibank αλλά και ύστερα από την αποστολή της υπόθεσης στην Εισαγγελία από την Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή για την διερεύνηση των ποινικά κολάσιμων πράξεων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Citibank, έρχεται σήμερα η πρώτη απόφαση της δικαιοσύνης η οποία επιβάλλει στην τράπεζα να επιστρέψει σε καταθέτη της όλο το κεφάλαιο του και μάλιστα εντόκως. Με το δικαστήριο αυτό κλείνει ο κύκλος ενός αγώνα ο οποίος ξεκίνησε τον Δεκέμβρη για την επιστροφή των χρημάτων όλων των καταθετών της Citibank που επένδυσαν σε ομόλογα της Lehman Brothers. Η νίκη μας είναι συντριπτική κατά της Citibank και δίνει ένα μήνυμα για την ασυδοσία των τραπεζών στην χώρα μας».

Πηγή: Ηλεκτρονική εφημερίδα "Κέρδος online" Δημοσιεύθηκε στις  1/7/2009

url: http://www.kerdos.gr/default.aspx?id=1043156&nt=103


Δικαιώθηκε πελάτης της Citibank για τα ομόλογα της Lehman Brothers ,η υπόθεση αποτελεί δεδικασμένο για την ικανοποίηση και άλλων καταθετών που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη
Στη δικαίωση ενός καταθέτη της Citibank, για την υπόθεση των ομολόγων της Lehman Brothers, προχώρησε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.
Με απόφασή του καταδικάζει την τράπεζα που παρότρυνε τον καταθέτη να αγοράσει προϊόντα της Lehman Brothers και την υποχρεώνει να του επιστρέψει όλο το κεφάλαιό του και μάλιστα έντοκα.
Η Ένωση Πολιτών Κατόχων Τίτλων Lehman Brothers σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι η υπόθεση αποτελεί δεδικασμένο για την ικανοποίηση και άλλων καταθετών που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη.
Ο κ. Ν. Πιτσούλης, πρόεδρος της Ένωσης Πολιτών Κατόχων Τίτλων Lehman Brothers δήλωσε ότι "Με το δικαστήριο αυτό κλείνει ο κύκλος ενός αγώνα ο οποίος ξεκίνησε τον Δεκέμβρη για την επιστροφή των χρημάτων όλων των καταθετών της Citibank που επένδυσαν σε ομόλογα της Lehman Brothers. Η νίκη μας είναι συντριπτική κατά της Citibank και δίνει ένα μήνυμα για την ασυδοσία των τραπεζών στην χώρα μας".

Πηγή: Ηλεκτρονική εφημερίδα "Kavalanet.gr" Δημοσιεύθηκε στις 01/07/2009
http://www.kavalanet.gr/enimerosi/news_static/1246483295.php

 

Δικαστική… βόμβα 100 εκατ. στην Citibank!
Επικίνδυνη τροπή για την Citibank παίρνει πλέον η υπόθεση των «τοξικών» δομημένων της Lehman, που πουλήθηκαν σε ανυποψίαστους επενδυτές: η απόφαση-βόμβα του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης, που δικαιώνει πλήρως πελάτη της τράπεζας και την υποχρεώνει να του επιστρέψει εντόκως τα χρήματά του, εκθέτει πλέον την Citibank στον ορατό κίνδυνο να κληθεί να επιστρέψει σε εκατοντάδες χαμένους επενδυτές ποσό, που μπορεί να υπερβεί τα 100 εκατ. ευρώ!

Σύμφωνα με πληροφορίες, η απρόσμενα σκληρή δικαστική απόφαση αιφνιδίασε ακόμη και τους πιο απαισιόδοξους στα ηγετικά κλιμάκια της Citibank, αλλά και στην κεντρική διοίκηση στο Λονδίνο, καθώς ήταν δυσμενέστερη ακόμη και από ανάλογη απόφαση γερμανικού δικαστηρίου εις βάρος της FraSpa, η οποία είχε διαθέσει επίσης «τοξικά» προϊόντα της Lehman και υποχρεώθηκε να αποζημιώσει ολοσχερώς πελάτες της, χωρίς όμως να καταβάλει και τόκους.

Ενδεικτική της αμηχανίας είναι η περίεργη χθεσινή σιωπή της Citibank, η οποία απέφυγε να σχολιάσει την έκδοση της απόφασης, έστω και περιοριζόμενη να ανακοινώσει ότι σκοπεύει να την προσβάλει με έφεση. Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι η τράπεζα εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα πλέον, ακόμη και για «γενναιόδωρες» προτάσεις εξώδικου συμβιβασμού σε χαμένους πελάτες της, ενώ όταν είχε αποκαλυφθεί το πρόβλημα το περασμένο φθινόπωρο είχε αρχικά προσφερθεί να καλύψει μόνο το 1/3 των απωλειών.

Όμως, η απόφαση του δικαστηρίου της Θεσσαλονίκης έχει αναπτερώσει πλέον το ηθικό των χαμένων επενδυτών, οι οποίοι προσβλέπουν πλέον σε αποφάσεις που θα τους δικαιώνουν πλήρως και δύσκολα θα δελεασθούν από προτάσεις συμβιβασμού με μικρό κόστος για την τράπεζα. Το κλίμα ευφορίας που επικρατεί στους κύκλους των χαμένων επενδυτών αποτυπώνεται στη χθεσινή ανακοίνωσε που εξέδωσε η Ένωση Πολιτών Κατόχων Τίτλων Lehman Brothers:

- «Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα δικαίωσης όλων των καταθετών της Citibank που αγόρασαν προϊόντα της Lehman Brothers. To Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την 19932/09 απόφαση του δικαίωσε καταθέτη της Citibank που παροτρυνόμενος από την τράπεζα αγόρασε προϊόντα της Lehman Brothers. ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ την Citibank και την υποχρέωσε να επιστρέψει στον καταθέτη όλο το κεφάλαιο του και μάλιστα ΕΝΤΟΚΑ. Το δικαστήριο προχώρησε περαιτέρω κρίνοντας ότι η απόφαση του είναι προσωρινά εκτελεστή.

- Πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα δεδομένου ότι αποτελεί δεδικασμένο στην χώρα μας για την ικανοποίηση και των άλλων καταθετών που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη στους οποίους η Citibank διέθεσε τα συγκεκριμένα προϊόντα.

- Ο κος Πιτσούλης Νίκος, Πρόεδρος της Ένωσης Πολιτών Κατόχων Τίτλων Lehman Brothers δήλωσε: «Ύστερα από τα πρόστιμα που επέβαλε το Ελληνικό δημόσιο κατά της Citibank αλλά και ύστερα από την αποστολή της υπόθεσης στην Εισαγγελία από τον Συνήγορο του Καταναλωτή για την διερεύνηση των ποινικά κολάσιμων πράξεων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Citibank, έρχεται σήμερα η πρώτη απόφαση της δικαιοσύνης η οποία επιβάλλει στην τράπεζα να επιστρέψει σε καταθέτη της όλο το κεφάλαιο του και μάλιστα εντόκως.

- Με το δικαστήριο αυτό κλείνει ο κύκλος ενός αγώνα ο οποίος ξεκίνησε τον Δεκέμβρη για την επιστροφή των χρημάτων όλων των καταθετών της Citibank που επένδυσαν σε ομόλογα της Lehman Brothers. Η νίκη μας είναι συντριπτική κατά της Citibank και δίνει ένα μήνυμα για την ασυδοσία των τραπεζών στην χώρα μας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ονομαστική αξία των δομημένων προϊόντων της Lehman που είχε διαθέσει η Citibank σε ανυποψίαστους επενδυτές ξεπερνά τα 100 εκατ. ευρώ και αν τελικά δικαιωθούν στο σύνολό τους οι επενδυτές η επιβάρυνση για την Citibank θα είναι πολύ υψηλότερη, εφόσον τα δικαστήρια κρίνουν ότι θα πρέπει να καταβληθούν και τόκοι. Το ποσό είναι τεράστιο για το ελληνικό υποκατάστημα της Citi, που είχε το 2007, σύμφωνα με τη δημοσιευμένη λογιστική κατάσταση, συνολικά έσοδα 650 εκατ. ευρώ, ενώ εδώ και αρκετούς μήνες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχει περάσει σε ζημιές λόγω της κρίσης.

Το πρόβλημα για την Citi δεν είναι μόνο οικονομικό, αλλά και ποινικό, αφού ήδη διεξάγεται από τον Φεβρουάριο προκαταρκτική εξέταση από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων, με εντολή του αρμόδιου εισαγγελέα, για να διαπιστωθεί αν θα πρέπει να ασκηθούν ποινικές διώξεις και σε στελέχη της τράπεζας.

Ήδη μετά το «φιάσκο» με τα δομημένα της Lehman έχει απομακρυνθεί από την Citi  η Χριστίνα Λαμπροπούλου, γενική διευθύντρια Επενδυτικών Προϊόντων και Δικτύου Πωλήσεων της Citibank, η οποία, όπως ανακοινώθηκε, αποφάσισε να συνεχίσει την καριέρα της ως Chief Financial Officer του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος», με έδρα το γραφείο της Αθήνας.

Η κεντρική διοίκηση της τράπεζας επιχείρησε να πουλήσει το ελληνικό υποκατάστημα, αλλά η προσπάθεια προσέκρουσε στο «αναιμικό» ενδιαφέρον από τις ελληνικές τράπεζες που βολιδοσκοπήθηκαν σχετικά. Τώρα, το Λονδίνο αντιμετωπίζει ακόμη ισχυρότερες πιέσεις, καθώς έχει να αντιμετωπίζει τα ζημιογόνα αποτελέσματα, τις σοβαρές παρενέργειες στη φήμη και τις εργασίες της τράπεζας από το «φιάσκο» της Lehman, αλλά και μια πραγματική χιονοστιβάδα «επικίνδυνων» διαδικασιών ενώπιον της αστικής και ποινικής Δικαιοσύνης.

Πηγή: Ηλεκτρονική εφημερίδα "Οικονομία" Δημοσιεύθηκε στις  01/7/2009
url: http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/--100---citibank-2009070112690/


Δικαστική απόφαση επιστροφής επενδυτικού κεφαλαίου εις βάρος της Citibank
Δικαιώθηκε ο πρώτος Έλληνας που έχασε τις οικονομίες του από δομημένα τραπεζικά ομόλογα. Πρόκειται για τον ναύτη στο επάγγελμα, Γιάννη Κυριαζή -έναν από τους εκατοντάδες ιδιώτες επενδυτές, που για την τύχη των οικονομιών τους εμπιστεύτηκαν –εν αγνοία τους- τα επενδυτικά προϊόντα (και ειδικότερα τα δομημένα επενδυτικά προϊόντα) της Lehman Brothers, μέσω της Citibank, με αποτέλεσμα να τις χάσουν όταν η τελευταία πτώχευσε.
Και όμως, ο επιμένων νικά! Εδώ και λίγες ώρες, ο Γιάννης Κυριαζής είναι ο πρώτος Έλληνας που δικαιώθηκε πανηγυρικά και σε λίγες ημέρες θα πάρει πίσω τα χρήματά του.
Συγκεκριμένα, ο  Γιάννης Καρακυριαζής, κάτοικος Χαλκιδικής, ναυτικός στο επάγγελμα, κατέφυγε στη δικαιοσύνη και σήμερα το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης  με απόφασή του υποχρεώνει την τράπεζα να του καταβάλει το ποσό των 82.000 ευρώ με το νόμιμο τόκο από την επίδοση της αγωγής.
Φυσικά η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαιτέρως σημαντική, καθώς ανοίγει τον δρόμο και σε εκατοντάδες άλλους επενδυτές, προκειμένου να πάρουν πίσω τα χρήματά τους.

Ο κ. Ν. Πιτσούλης, πρόεδρος της Ένωσης Πολιτών Κατόχων Τίτλων Lehman Brothers δήλωσε: "Ύστερα από τα πρόστιμα που υπέβαλε το Ελληνικό δημόσιο κατά της Citibank αλλά και ύστερα από την αποστολή της υπόθεσης στην Εισαγγελία από την Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή για την διερεύνηση των ποινικά κολάσιμων πράξεων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Citibank, έρχεται σήμερα η πρώτη απόφαση της δικαιοσύνης η οποία επιβάλλει στην τράπεζα να επιστρέψει σε καταθέτη της όλο το κεφάλαιο του και μάλιστα εντόκως. Με το δικαστήριο αυτό κλείνει ο κύκλος ενός αγώνα ο οποίος ξεκίνησε τον Δεκέμβρη για την επιστροφή των χρημάτων όλων των καταθετών της Citibank που επένδυσαν σε ομόλογα της Lehman Brothers. Η νίκη μας είναι συντριπτική κατά της Citibank και δίνει ένα μήνυμα για την ασυδοσία των τραπεζών στην χώρα μας."
Πηγή: Ηλεκτρονική εφημερίδα "hellenicbusiness.gr" Δημοιεύθηκε στις  01/07/2009
http://www.hellenicbusiness.gr/index.php/permalink/9259.html

 

Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης: Επενδυτής σε ομόλογα της Lehman κέρδισε προσφυγή κατά Citibank
Εκδόθηκε απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης για την επιστροφή χρημάτων σε καταθέτη από την Citibank για την υπόθεση των ομολόγων της Lehman Brothers.

Οπως αναφέρει το ΑΠΕ, To Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης με την 19932/09 απόφαση του δικαίωσε πελάτη της Citibank που παροτρυνώμενος από την τράπεζα αγόρασε προϊόντα της Lehman Brothers. Το δικαστήριο καταδίκασε την Citibank και την υποχρέωσε να επιστρέψει στον καταθέτη όλο το κεφάλαιο του και μάλιστα έντοκα ενώ το δικαστήριο προχώρησε περαιτέρω κρίνοντας ότι η απόφαση του είναι προσωρινά εκτελεστή.

Η απόφαση έγινε γνωστή σε ανακοίνωση της "Ένωση Πολιτών Κατόχων Τίτλων Lehman Brothers" στην οποία αναφέρεται ότι ''πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα δεδομένου ότι αποτελεί δεδικασμένο στην χώρα μας για την ικανοποίηση και των άλλων καταθετών που έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη στους οποίους η Citibank διέθεσε τα συγκεκριμένα προϊόντα''.

Ο κ. Ν. Πιτσούλης, πρόεδρος της Ένωσης Πολιτών Κατόχων Τίτλων Lehman Brothers δήλωσε: "Ύστερα από τα πρόστιμα που υπέβαλε το Ελληνικό δημόσιο κατά της Citibank αλλά και ύστερα από την αποστολή της υπόθεσης στην Εισαγγελία από την Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή για την διερεύνηση των ποινικά κολάσιμων πράξεων των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Citibank, έρχεται σήμερα η πρώτη απόφαση της δικαιοσύνης η οποία επιβάλλει στην τράπεζα να επιστρέψει σε καταθέτη της όλο το κεφάλαιο του και μάλιστα εντόκως. Με το δικαστήριο αυτό κλείνει ο κύκλος ενός αγώνα ο οποίος ξεκίνησε τον Δεκέμβρη για την επιστροφή των χρημάτων όλων των καταθετών της Citibank που επένδυσαν σε ομόλογα της Lehman Brothers. Η νίκη μας είναι συντριπτική κατά της Citibank και δίνει ένα μήνυμα για την ασυδοσία των τραπεζών στην χώρα μας."

Πηγή: Ηλεκτρονική εφημερίδα "isotimia.gr" Δημοσιεύθηκε στις  01/07/2009
http://www.isotimia.gr/default.asp?pid=24&ct=13&artid=74407


Δικαιώθηκε από δικαστήριο
Eπιστροφή χρημάτων σε καταθέτη της Citibank για τα ομόλογα της Lehman Brothers
Με την υπ' αριθμόν 19932/09 απόφασή του τo Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης δικαίωσε καταθέτη της Citibank που είχε αγοράσει ομόλογα της Lehman Brothers.

Το δικαστήριο καταδίκασε την Citibank και την υποχρέωσε να επιστρέψει στον καταθέτη όλο το κεφάλαιο του και μάλιστα εντόκως, ενώ το δικαστήριο προχώρησε περαιτέρω κρίνοντας ότι η απόφαση του είναι προσωρινά εκτελεστή.

Η Ένωση Πολιτών Κατόχων Τίτλων Lehman Brothers σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα, δεδομένου ότι αποτελεί δεδικασμένο στην χώρα μας για την ικανοποίηση και των άλλων καταθετών που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και στους οποίους η Citibank διέθεσε τα συγκεκριμένα προϊόντα».

Ο κ. Ν.Πιτσούλης, πρόεδρος της Ένωσης Πολιτών δήλωσε: «Ύστερα από τα πρόστιμα που υπέβαλε το ελληνικό δημόσιο κατά της Citibank αλλά και ύστερα από την αποστολή της υπόθεσης στην Εισαγγελία από την Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή για τη διερεύνηση των ποινικά κολάσιμων πράξεων των μελών του ΔΣ της Citibank, έρχεται σήμερα η πρώτη απόφαση της δικαιοσύνης η οποία επιβάλλει στην τράπεζα να επιστρέψει σε καταθέτη της όλο το κεφάλαιο του και μάλιστα εντόκως».

Με το δικαστήριο αυτό κλείνει ο κύκλος ενός αγώνα ο οποίος ξεκίνησε τον Δεκέμβρη για την επιστροφή των χρημάτων όλων των καταθετών της Citibank που επένδυσαν σε ομόλογα της Lehman Brothers. Η νίκη μας είναι συντριπτική κατά της Citibank και δίνει ένα μήνυμα για την ασυδοσία των τραπεζών στη χώρα μας».

Πηγή: Ηλεκτρονική εφημερίδα "in.gr" Δημοσεύθηκε στις 01/07/2009

url: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1029120&lngDtrID=251


Δικαίωση επενδυτή της Lehman Brothers

Ανοίγει ο δρόμος για δικαίωση πολιτών που έχασαν τα χρήματα τους από τη Lehman Brothers, καθώς πελάτης της Citibank δικαιώθηκε απο το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. 
Το δικαστήριο έκρινε ότι πρέπει να επιστραφεί στον επενδυτή το επενδεδυμένο κεφάλαιο επαυξημένο με τους τόκους. Το σκεπτικό του δικαστηρίου ήταν ότι υπήρχε παρότρυνση εκ μέρους της Citibank προς τον συγκεκριμένο επενδυτή ώστε να επενδύσει τα χρήματά του στη συγκεκριμένη τοποθέτηση. 
Πηγή: Ηλεκτρονική εφημερίδα "sofokleousin.gr" Δημοσιεύθηκε στις 02/07/2009 
url: http://www.sofokleousin.gr/archives/40070

 

Δικαίωση επενδυτή για τοξικά ομόλογα

ΚΑΤΑΘΕΤΗ της Citibank που είχε αγοράσει τοξικά ομόλογα της Lehman Βrothers δικαίωσε με απόφασή του το πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για την πρώτη δικαστική απόφαση που τάσσεται υπέρ επενδυτή και μάλιστα, η τράπεζα υποχρεώνεται να επιστρέψει στον καταθέτη όλο το κεφάλαιό του και μάλιστα εντόκως. Το δικαστήριο επιπλέον έκρινε την απόφασή του προσωρινά εκτελεστή.

Μετά τη δικαστική απόφαση η Ένωση Πολιτών Κατόχων Τίτλων Lehman Βrothers που συστάθηκε μετά την κατάρρευση της εταιρείας και στην οποία μετέχουν 620 επενδυτές, σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι «πρόκειται για ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα, δεδομένου ότι αποτελεί δεδικασμένο στη χώρα μας για την ικανοποίηση και των άλλων καταθετών που έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη και στους οποίους η Citibank διέθεσε τα συγκεκριμένα προϊόντα».

Σημειώνεται ότι σε ομόλογα της Lehman Βrothers είχαν επενδύσει πάνω από 2.150 πελάτες της Citibank, οι περισσότεροι εκ των οποίων έχουν στραφεί δικαστικά εναντίον της.

Πηγή: Ηλεκτρονική εφημερίδα "tanea.gr" Δημοσιεύθηκε στις 01/07/2009  
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4524577&ct=3

 
Ιαπωνία: Μέτρα κατά της Citigroup εξετάζουν οι αρχές Εκτύπωση E-mail

Την αναστολή ορισμένων δραστηριοτήτων λιανικής της Citigroup Inc. στην Ιαπωνία, φέρεται ότι ετοιμάζονται να ζητήσουν οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας, λόγω της υπερβολικά ελαστικής πολιτικής που εφαρμόζει η αμερικανική τράπεζα στο ζήτημα του ξεπλύματος χρημάτων.

Σύμφωνα με ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, η Υπηρεσία Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών (FSA) αναμένεται να ανακοινώσει τα μέτρα κατά της Cititbank Ιαπωνίας αργότερα την Παρασκευή.

Υπενθυμίζεται πως το 2004, η FSA είχε επιβάλλει στη Citibank της Ιαπωνίας ένα από τα μεγαλύτερα πρόστιμα στην ιστορία των ιαπωνικών τραπεζών και της είχε ζητήσει να αναστείλει ορισμένες από τις τις δραστηριότητές της.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, στο πλαίσιο της υποχρέωσης της να καταγράφει ορισμένες συναλλαγές της, η Citibank παρέβλεψε ορισμένες πληροφορίες στη βάση δεδομένων της κάτι που αφήνει ανοικτό το περιθώριο για δραστηριότητας ξεπλύματος χρήματος.

Πηγή: Ηλεκτρονική Εφημερίδα "capital.gr" Δημοσιεύθηκε στις 26/06/2009
url: http://www.capital.gr/Articles.asp?id=764055

 
Γιατί ο Απρίλιος ήταν ο χειρότερος μήνας της Citibank Ελλάδος; Εκτύπωση E-mail

Ενας από τους χειρότερους μήνες στην ιστορία της ήταν ο Απρίλιος για την Citibank Ελλάδος καθώς σημειώθηκε μεγάλη αύξηση των ζημιών. Σημειώνεται με βάση πληροφορίες από τον όμιλο ότι από τον Νοέμβριο η Citibank Ελλάδος έχει περάσει σε ζημίες και έως τώρα συνεχίζει να βρίσκεται υπό πίεση η χρηματοοικονομική της θέση. Ο μόνος τομέας που φαίνεται ότι παράγει είναι οι πιστωτικές κάρτες που είναι γεγονός ότι έχει υπάρξει αρκετή προεργασία.

Παρ΄ όλα αυτά σύμφωνα με ενδείξεις αρχίζουν να αυξάνονται τα NPLs δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια εξέλιξη που προφανώς προκαλεί ανησυχίες. Η Citibank στην Ελλάδα βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Πως θα πορευθεί θα πωληθεί θα αναζητήσει κάποια άλλη εναλλακτική λύση; Είναι γεγονός ότι η αποχώρηση της Λαμπροπούλου από την διεύθυνση επενδυτικών προϊόντων και δικτύου ήταν απόρροια της Lehman Brothers. Δεν είναι σαφές αν αναζητήθηκε εξιλαστήριο θύμα ή υπήρχαν άλλες αιτίες το γεγονός όμως είναι ότι η υπόθεση της Lehman Brothers έπληξε την Citibank στην Ελλάδα.

Στο παρελθόν υπήρξαν απόπειρες πώλησης της Citibank ωστόσο και η Marfin και το ΤΤ δεν συμφώνησαν στους όρους που είχαν προταθεί. Καθίσταται κατανοητό ότι η πώληση της Citibank στην Ελλάδα είναι πολύ περίπλοκη διαδικασία και δεν σχετίζεται μόνο με το τίμημα. Π.Χ. τι θα συμβεί αν δικαιωθούν οι πελάτες της Citibank που κατέχουν προϊόντα της Lehman Brothers κ.α. Πολλοί εργαζόμενοι πλέον ανησυχούν για την επόμενη μέρα καθώς είναι προφανές ότι ο χρόνος κυλάει αντίστροφα. Στελέχη αναζητούν αλλού ευκαιρίες εργασίας ενώ στο υφιστάμενο προσωπικό επικρατεί προβληματισμός.

Το μέλλον της Citibank στην Ελλάδα δεν είναι σαφές , η διοίκηση Βασιλειάδη αναζητά την βέλτιστη λύση ωστόσο το εγχείρημα είναι πολύ περίπλοκο.

Πηγή: Ηλεκτρονική Εφημερίδα "Reporter.gr" Δημοσιεύθηκε στις 22/06/2009
url: http://www.reporter.gr/default.asp?pid=16&la=1&art_aid=216092

 
Citibank: “Συγγνώμη, λάθος. Επενδύσατε στην Lehman!” Εκτύπωση E-mail

Νόμιζε ότι είχε αγοράσει τίτλους της Citibank, αλλά ένα ωραίο πρωί του περασμένου Οκτωβρίου, ενώ η χρεοκοπία της Lehman Brothers είχε σκάσει σαν «βόμβα» στην παγκόσμια οικονομική σκηνή, πληροφορήθηκε για ένα… ακριβό τυπογραφικό λάθος: όπως ενημερώθηκε με επιστολή από την τράπεζα, εκδότης των τίτλων ήταν τελικά η… Lehman Brothers!

Περισσότεροι από 2.000 Έλληνες επενδυτές και αποταμιευτές, όπως και χιλιάδες άλλοι σε πολλές χώρες, έχασαν μεγάλα ποσά από τίτλους της Lehman. Στην Ελλάδα, τη διάθεση αυτών των τίτλων είχε αναλάβει η Citibank, που ήδη τιμωρηθεί με το μάλλον αστείο πρόστιμο του 1 εκατ. ευρώ από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, ενώ η Τράπεζα της Ελλάδος προς το παρόν «σιωπά» για το θέμα.

Οι επενδυτές που έχασαν τις οικονομίες τους επιμένουν ότι δεν είχαν ενημερωθεί σωστά από την Citibank για τους τίτλους που αγόραζαν, με αποτέλεσμα να πιστεύουν εσφαλμένα ότι είχαν εγγύηση κεφαλαίου, ενώ στην πραγματικότητα επρόκειτο για προϊόντα με προστασία κεφαλαίου από την ίδια την Lehman και μόνο. Και αυτή η προστασία, βεβαίως, θα έπαυε να υπάρχει, στην περίπτωση χρεοκοπίας της αμερικανικής τράπεζας.

Το “Sofokleous10” αποκαλύπτει σήμερα, μέσα από έγγραφα που έχει στη διάθεσή του, ορισμένες τραπεζικές πρακτικές της Citibank, που γεννούν πολλά ερωτηματικά:

- Επενδυτής έλαβε τον Οκτώβριο, όπως προαναφέρθηκε, επιστολή με την υπογραφή της διευθύντριας εξυπηρέτησης πελατών της Citibank, με την οποία ενημερωνόταν για ένα μικρό, αλλά… ακριβό, τυπογραφικό λάθος στο έντυπο αναλυτικής παρουσίασης της τραπεζικής σχέσης του με την Citibank (Citistatement): για τους τίτλους «Προστατευμένου Κεφαλαίου DJ EUROSTOXX SELECT DIVIDEND 30 NOTE III 3Y EUR-USD» εκ παραδρομής εμφανίσθηκε ως εκδότης η Citibank Intl Greece Branch, «ενώ στην πραγματικότητα ο σωστός εκδότης των τίτλων είναι η εταιρεία Lehman Brothers Treasury CO B.V.». Εύκολα γίνεται αντιληπτό το σοκ του πελάτη, που διαπίστωσε ότι κρατούσε τίτλους έκδοσης της Lehman ΜΕΤΑ τη χρεοκοπία της…

- Άλλη επιστολή της ίδιας διευθύντριας επεφύλασσε σε επενδυτή μια αρκετά σοβαρή «ψυχρολουσία»: δια της επιστολής αυτής, η Citibank τον ενημέρωνε για την πραγματική «αξία» της εγγύησης από το Βρετανικό Σύστημα Αποζημίωσης Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (FSCS). Όπως αντιλήφθηκε ελαφρώς καθυστερημένα ο επενδυτής, αυτή η εγγύηση, που προβαλλόταν ιδιαίτερα από την Citibank στη διάθεση των επενδυτικών προϊόντων, δεν κάλυπτε τους τίτλους έκδοσης από την Lehman, επειδή δεν είχαν εκδοθεί με άδεια της Βρετανικής Αρχής Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών. Η εγγύηση κάλυπτε μόνο ενδεχόμενη υποχρέωση της ίδιας της Citibank προς τους πελάτες της, καθώς το ελληνικό τμήμα της τράπεζας είναι παράρτημα της βρετανικής Citigroup, αλλά στην προκειμένη περίπτωση οι υποχρεώσεις αφορούσαν την Lehman και όχι την Citibank!

Σημειώνεται ότι το υπουργείο Ανάπτυξης, αιτιολογώντας την επιβολή προστίμου, τόνιζε ότι από την πλευρά της τράπεζας γινόταν σαφές σε όλους τους πελάτες της ότι δήθεν «επρόκειτο για εξασφαλισμένη συναλλαγή ενδεχόμενης υψηλής απόδοσης, αλλά μηδενικού επενδυτικού κινδύνου για το αρχικό κεφάλαιο» και ότι «η επένδυση τελούσε, υπό την προστασία της ίδιας της Lehman Βrothers, αλλά και υπό την επιπλέον προστασία που παρέχει το Σύστημα Εγγύησης Επενδυτικών Υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου, που προβλέπει 100% αποζημίωση του καταθέτη για τα κεφάλαιά του».

Το υπουργείο Ανάπτυξης έχει κρίνει ότι η Citibank παραβίασε τις διατάξεις του νόμου περί προστασίας των καταναλωτών, του 1994, και έχει τιμωρήσει την τράπεζα, αλλά περιέργως η Τράπεζα της Ελλάδος, που θα όφειλε να ελέγξει αν τηρήθηκαν οι ειδικότεροι κανόνες που αφορούν τη διάθεση δομημένων προϊόντων σε πελάτες λιανικής, προς το παρόν τηρεί σιγήν ιχθύος.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι αρκετές τράπεζες σε πολλές χώρες είχαν διαθέσει δομημένα της Lehman, κατά κανόνα σε ηλικιωμένους πελάτες με μικρές γνώσεις των οικονομικών και νομικών δεδομένων, οι οποίοι έχασαν σε μια νύχτα τις αποταμιεύσεις τους, όταν χρεοκόπησε η Lehman. Στην Γερμανία, σύμφωνα με δημοσίευμα του έγκυρου περιοδικού Spiegel, οι πελάτες αυτοί είχαν στους τραπεζικούς κύκλους την κωδική ονομασία «Γ&Χ», δηλαδή «Γέροι και Χαζοί»!

Η γερμανική τράπεζα Frankfurter Sparkasse έχασε πρόσφατα για πρώτη φορά μία δίκη ενός θύματος των «ασφαλών» τίτλων της Lehman Brothers και υποχρεώθηκε από το δικαστήριο να προχωρήσει σε ολοσχερή αποζημίωση (50.000 ευρώ) του πελάτη της, με την αιτιολογία ότι οι αποφάσεις του στηρίχθηκαν στις εσφαλμένες συμβουλές της τράπεζας. Από τον περασμένο Μάρτιο, η FraSpa έχει παραδεχθεί ότι σε ορισμένες περιπτώσεις έδωσε εσφαλμένες συμβουλές και έχει αποζημιώσει λίγους πελάτες της.

Στο Χονγκ Κονγκ, όπου επίσης διατέθηκαν με την ίδια μέθοδο τίτλοι της Lehman σε ανυποψίαστους αποταμιευτές, η μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρεία συμφώνησε ήδη από τον Φεβρουάριο να αποζημιώσει πλήρως τους πελάτες της, χωρίς όμως να αναγνωρίζει ότι είχε ευθύνη για οποιαδήποτε αδικοπραξία κατά την πώληση των τίτλων.

Στην Ελλάδα, η Citibank αρνείται να αποζημιώσει τους πελάτες της, καθώς δεν αναγνωρίζει ότι φέρει οποιαδήποτε ευθύνη για τις ζημιές, με αποτέλεσμα να υποχρεώνονται τώρα να προχωρήσουν σε δικαστικές ενέργειες, εξαιρετικά χρονοβόρες και με αβέβαιη έκβαση.

Το θέμα είχε φθάσει και στη Βουλή, με ερώτηση 34 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με πρώτο υπογράφοντα το βουλευτή Λασιθίου Μ. Καρχιμάκη. Στην ερώτηση γινόταν λόγος, μεταξύ άλλων, για «ανεξήγητη και ύποπτη ανοχή και συγκάλυψη» εκ μέρους των εποπτικών αρχών, ενώ τονιζόταν ότι ακόμη και μετά τη διάθεση των δομημένων προϊόντων η Citibank φέρεται να μην ενημέρωνε τους πελάτες της για την δυσμενή πορεία της Lehman και την υποβάθμιση της πιστοληπτικής της αξιοπιστίας από διεθνείς εκτιμητικούς οίκους, αλλά αντιθέτως να τους καθησυχάζει, υποστηρίζοντας ότι δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος για την εν λόγω τράπεζα, ενώ την ίδια στιγμή η ίδια η Citigroup φρόντιζε να καλύψει την δική της έκθεση στα προϊόντα της Lehman, προ της πτωχεύσεως, επενδύσεις  ύψους  512 εκατ. δολ.!.

Πηγή: Ηλεκτρονική εφημερίδα "Οικονομία" Δημοσιεύθηκε στις 05/06/2009
url: http://www.sofokleous10.gr/portal2/toprotothema/toprotothema/citibank-2009060412076/

 
Εκτός Dow Jones οι μετοχές των GM και Citigroup Εκτύπωση E-mail

Τη διαγραφή των μετοχών της General Motors και Citigroup από τον βιομηχανικό δείκτη Dow Jones Industrial Average των αμερικανικών blue chip αποφάσισαν οι αμερικανικές αρχές.

Οι μετοχές των General Motors Corp. (GM) και Citigroup Inc. (C) θα αντικατασταθούν στον Dow Jones Industrial Average από τις Cisco Systems Inc. (CSCO) και Travelers Co. (TRV), αντίστοιχα. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ στο άνοιγμα των συναλλαγών την επόμενη Δευτέρα 8 Ιουνίου.

Η GM κατέθεσε αίτηση πτώχευσης σήμερα στο πλαίσιο των κυβερνητικών προσπαθειών για την αναδιάρθρωση της γιγαντιαίας αυτοκινητοβιομηχανίας. Η πτώχευση στερεί αυτόματα το δικαίωμα συμμετοχής στη σύνθεση του δείκτη.

Η Citigroup αφαιρείται από τη σύνθεση του δείκτη καθώς "η τράπεζα βρίσκεται στο μέσο μιας σημαντικής προσπάθειας αναδιάρθρωσης που θα οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του μεριδίου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στο ίδρυμα", δήλωσε ο επικεφαλής του Dow Jones, Robert Thomson.

"Ελπίζουμε πραγματικά ότι από την στιγμή που η τράπεζα θα έχει ολοκληρώσει την αναδιοργάνωση της θα είμαστε σε θέση να επανεξετάσουμε την ένταξη της – η Citigroup αποτελεί ένα φημισμένο ίδρυμα, όχι μόνο στη χώρα αυτή, αλλά σε ολόκληρο τον κόσμο", συμπλήρωσε.

Πηγή: Ηλεκτρονική εφημερίδα "capital.gr" Δημοσιεύθηκε στις 01/06/2009
url: http://www.capital.gr/news.asp?id=746999

 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 51 - 60 από 148

Έκτακτες Ανακοινώσεις

© 2008 www.fpolites.gr