Φωτογραφίες εκδήλωσης διαμαρτυρίας

img_1241083659_113.jpg

Newsletter

Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα τα Ενημερωτικά Δελτία που έχουν αποσταλεί μέχρι στιγμής και αφορούν στην υπόθεση της Lehman Brothers
Άρθρα Εφημερίδων & Εντύπων
Σε αυτή την κατηγορία ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να διαβάζει άρθρα από εφημερίδες και έντυπα που αφορούν στην υπόθεση Lehman Brothers.

200 πελάτες διεκδικούν από τη Citibank 30 εκατ. ευρώ Εκτύπωση E-mail

Με μηνύσεις, αγωγές και ασφαλιστικά μέτρα, 200 επενδυτές-πελάτες της Citibank στρέφονται εναντίον της και διεκδικούν συνολικά 30 εκατ. ευρώ, ποσό που επένδυσαν σε δομημένα προϊόντα της Lehman Brothers.

Οι δικηγόροι τους κ. Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Πέτρος Μαχάς, χθες κατά τη διάρκεια ενημέρωσης για την υπόθεση, σημείωσαν: Η Citibank δεν ενημέρωσε, ως όφειλε, τους επενδυτές για τις αρνητικές εξελίξεις που υπήρχαν γύρω από τη Lehman Brothers (υποβάθμιση από S&P, αρνητικές εκθέσεις κ.λπ.).

Αντίθετα η Citibank ενημέρωνε τους υποψήφιους επενδυτές ότι οι συγκεκριμένοι τίτλοι ήταν εγγυημένοι από το FCES του Ηνωμένου Βασιλείου (Ταμείο Εγγύησης Καταθέσεων), πράγμα που δεν ίσχυε τελικά. Επίσης, οι δικηγόροι ανέφεραν (επικαλούμενοι έκθεση της S&P) ότι λίγο πριν από την πτώχευση η Citibank δέσμευσε 512 εκατ. δολάρια από τα 1,763 δισ. δολάρια που είχε ως καταθετικό λογαριασμό η Lehman Brothers στη Citi.


Πηγή: Ηλεκτρονική Εφημερίδα "Ethnos online" Δημοσιεύθηκε στις 03/04/2009
url: http://origin.ethnos.gr/article.asp?catid=11379&subid=2&tag=8334&pubid=2874811

 
Μηνύσεις επενδυτών κατά της Citibank Εκτύπωση E-mail

Κορυφώνεται η διαδικασία των διεκδικήσεων κατά της Citibank, από επενδυτές που είχαν καταθέσει τα χρήματά τους σε προϊόντα Lehman Brothers και οι οποίοι ετοιμάζονται να καταθέσουν τις προσεχείς ημέρες σχετική μήνυση.

Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες ο κ. Αλ. Λυκουρέζος, εκτίμησε ότι, το πρόστιμο του 1 εκατ. ευρώ, που επέβαλε ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος, αποτελεί θετικό βήμα στη δικαστική εξέλιξη της υπόθεσης, ενώ χαρακτήρισε την παρέμβαση του υπουργείου, φυσική συνέπεια της παραπλανητικής συμπεριφοράς από την πλευρά της τράπεζας.

Το γραφείο του κ. Λυκουρέζου εκπροσωπεί τα συμφέροντα 250 περίπου επενδυτών που είχαν τοποθετηθεί σε προϊόντα Lehman και οι οποίοι σύμφωνα με την επιχειρηματολογία τους, παραπλανήθηκαν τόσο κατά το στάδιο της πώλησης όσο και ως προς τις διασφαλίσεις που η τράπεζα είχε υποσχεθεί.

Συγκεκριμένα, επίμαχο σημείο στη διένεξη, το οποίο θα κληθούν να αξιολογήσουν οι δικαστικές αρχές είναι, το κατά πόσο ο όρος, που περιλαμβάνεται στη σύμβαση πώλησης του προϊόντος και ο οποίος αναφέρει ότι «η επένδυση σε τίτλους δεν αποτελεί κατάθεση και προστατεύεται από το Σύστημα Αποζημίωσης Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου (FSCS)», είναι παραπλανητικός.

Επιπλέον οι ενάγοντες υποστηρίζουν ότι η Citibank, δεν φρόντισε ως όφειλε να ενημερώσει τους επενδυτές σε ό,τι αφορά τους κινδύνους πτώχευσης που αντιμετώπιζε η Lehman Brothers, παρά το γεγονός ότι σχετική έκθεση της S&P, προειδοποιούσε τόσο για τις αρνητικές προοπτικές (negative outlook) της επενδυτικής τράπεζας.

Οι ενάγοντες, σύμφωνα με τον δικηγόρο κ. Π. Μάχα απορρίπτουν την επιχειρηματολογία της Citibank ότι δεν γνώριζε γι' αυτούς τους κινδύνους και προς επίρρωση της θέσης τους επικαλούνται τη δέσμευση από την ίδια την τράπεζα, τον Αύγουστο του 2008, ποσού 512 εκατ. δολαρίων, από κατάθεση ύψους 1,7 δισ. δολαρίων, που διατηρούσε η Lehman στη Citibank.

Σύμφωνα με τους ενάγοντες η πώληση των συγκεκριμένων προϊόντων δεν έγινε στο πλαίσιο της δέουσας τραπεζικής πρακτικής, αφού χρησιμοποιήθηκαν επιθετικές πωλησιακές τακτικές, παρασύροντας ακόμα και συντηρητικούς ή περιορισμένης οικονομικής επιφάνειας καταθέτες.

Πηγή: Εφημερίδα "Καθημερινή" Δημοσιεύθηκε στις 02/04/2009
url: http://news.kathimerini.gr/4Dcgi/4Dcgi/_w_articles_civ_12_02/04/2009_309678

 
Και ελεγκτικοί φορείς στο στόχαστρο πελατών της Citibank Εκτύπωση E-mail

Αγωγές και μηνύσεις κατά της Citibank αλλά και των φορέων εποπτείας καταθέτουν τα θύματα των «τοξικών» προϊόντων της Lehman Brothers στη χώρα μας.
Στο στόχαστρο των πελατών της τράπεζας, που αναφέρουν ότι έχασαν 30 εκατ. ευρώ, βρίσκονται επίσης η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς που θεωρούνται από τους ενάγοντες ως συνυπεύθυνες για την... εξάχνωση των επενδύσεών τους. Οι νομικοί Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Πέτρος Μαχας που εκπροσωπούν τους περίπου 200 πελάτες της Citibank, εμφανίζονται να εκτιμούν πως το πρόστιμο του 1 εκατ. ευρώ που επέβαλε στην Citibank το υπουργείο Ανάπτυξης αποτελεί προπομπό της δικαίωσης των εναγόντων.
Οι ίδιοι αναφέρονται σε έκθεση της S&P, σύμφωνα με την οποία η Citibank πωλούσε προϊόντα της Lehman εμφανίζοντάς τα ως δικά της. Κατά την ίδια έκθεση η αμερικανική τράπεζα δέσμευσε το 1/3 των καταθέσεων που διατηρούσε η Lehman λίγες ημέρες πριν από την πτώχευση της τελευταίας, στα μέσα του περασμένου Σεπτεμβρίου

Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" Δημοσιεύθηκε στις 01/04/2009

url: http://www.enet.gr/?i=news.el.politikh&id=31543

 
πρόστιμο 1 εκ. € από το ΥΠ.ΑΝ. στη Citbank για παραπλάνηση επενδυτών Εκτύπωση E-mail

«Καμπάνα» για τα «τοξικά» της Lehman
 Ένα ακόμη βήμα προς την κατεύθυνση της δικαίωσης χιλιάδων Ελλήνων επενδυτών, θυμάτων των «τοξικών» ομολόγων της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers, που πιθανόν να ανοίξει το δρόμο για την επιστροφή των χρημάτων προς τους αποταμιευτές, αποτελεί το πρόστιμο που επέβαλε χθες το Υπουργείο Ανάπτυξης στη Citibank.

Μετά την παραπομπή της υπόθεσης στις ελληνικές δικαστικές αρχές, με τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο Συνήγορος του Καταναλωτή κ. Ευ. Ζερβέας, προς τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πλημμελειοδικών Αθηνών, ζητώντας τη διερεύνηση απάτης σε βάρος των καταναλωτών που απέκτησαν τα προϊόντα αυτά από τη CITIBANK, το Υπουργείο Ανάπτυξης, υιοθετώντας καταγγελίες πελατών, επιβάλει πρόστιμο 1 εκ. ευρώ στην τράπεζα  για παραβάσεις διατάξεων περί προστασίας καταναλωτή. 

Από την πλευρά της η CITIBANK, αμφισβητώντας το πόρισμα του Υπουργείου και κρίνοντας αβάσιμες τις κατηγορίες που τις αποδίδονται ανακοίνωσε πως θα προσφύγει στη δικαιοσύνη ενώ ο Λαρισαίος κ. Νίκος Πιτσούλης, συντονιστής της Ένωσης Πολιτών Κατόχων Τίτλων της Lehman Brothers, χαρακτήρισε θετική την εξέλιξη αυτή εκφράζοντας την αισιοδοξία του για την επιστροφή των χρημάτων… 

Να επισημάνουμε πως από την υπόθεση των «τοξικών» έχουν ζημιωθεί περίπου 2.000 επενδυτές από όλη την Ελλάδα, εκ των οποίων πολλοί είναι από τη Λάρισα ενώ η ζημιά φτάνει στα 200 εκ ευρώ.
Στο μεταξύ αύριο πρόκειται να δοθεί συνέντευξη τύπου, από δικηγορικό το γραφείο του κ. Λυκουρέζου, δικηγορικό γραφείο σχετικά με την υπόθεση της Lehman Brothers. 

ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ
 Ειδικότερα, χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γιώργος Βλάχος και ο γ.γ. Καταναλωτή κ. Γιάννης Οικονόμου, έπειτα από εισήγηση της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης επέβαλαν πρόστιμο ύψους 1.000.000 € στην τράπεζα Citibank καθώς, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, έπειτα από καταγγελίες 98 καταναλωτών, που υποβλήθηκαν στις 29.10.2008 σχετικά με συναλλαγές για πώληση επενδυτικών προϊόντων της αμερικανικής τράπεζας LEHMAN BROTHERS από τη Citibank, επέβαλε στην τελευταία, κατ’ εφαρμογή του άρθρου 13α παράγραφος 2 του ν. 2251/1994 «Προστασία των καταναλωτών», όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, πρόστιμο για παράβαση των άρθρων: 9γ «Απαγόρευση αθέμιτων εμπορικών πρακτικών», 9δ «Παραπλανητικές πράξεις» και 9ε «Παραπλανητικές παραλήψεις» του ν. 2251/1994.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, 85 υποκαταστήματα της Citibank, προέβησαν στην διάθεση, στην ελληνική αγορά, σύνθετων τραπεζικών προϊόντων, δηλαδή, «δομημένων ομολόγων», εμφανιζόμενων σε διαφημιστικά φυλλάδια και έντυπα Αιτήσεων Αγοράς Τίτλων, ως προϊόντα «100% εγγυημένου - προστατευμένου κεφαλαίου», έκδοσης της πτωχεύσασας αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers και των θυγατρικών της εταιριών.

Τα ως άνω προϊόντα, διατέθηκαν κατά το χρονικό διάστημα 2004 - 2008, μέσω του δικτύου της λιανικής τραπεζικής (retail banking), που απευθύνεται στο πελατολόγιο των απλών καταθετών της τράπεζας και όχι μέσω του εξειδικευμένου δικτύου της ιδιωτικής τραπεζικής (private banking), που απευθύνεται, κατά τεκμήριο, σε έμπειρους περί τα χρηματο-οικονομικά και ριψοκίνδυνους επενδυτές.

Σε όλους τους καταναλωτές γινόταν σαφές, ότι «επρόκειτο για εξασφαλισμένη συναλλαγή ενδεχόμενης υψηλής απόδοσης, αλλά μηδενικού επενδυτικού κινδύνου για το αρχικό κεφάλαιο, και ότι η επένδυση τελούσε, εκτός από την προστασία της ίδιας της Lehman Brothers, και υπό την επιπλέον προστασία, που παρέχει το Σύστημα Εγγύησης Επενδυτικών Υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου, (Financial Services Authority - FSA), η οποία προβλέπει 100% αποζημίωση του καταθέτη για τα κεφάλαιά του».

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΥΘΥΝΕΣ
Ανακοινώνοντας το πρόστιμο ο κ. Βλάχος τόνισε πως προέκυψε ευθύνη για την Citibank διότι δεν ενημέρωσε, σωστά, ως όφειλε το επενδυτικό κοινό για το ρίσκο των προϊόντων της Lehman Brothers που προωθούσε. Συνεχίζουμε την προσπάθεια προς κάθε κατεύθυνση προκειμένου να προστατεύσουμε τα συμφέροντα των καταναλωτών και να επιβάλουμε κανόνες στην λειτουργία της αγοράς. Γι’ αυτό καλούμε όλους να αναλάβουν το μερίδιο της ευθύνης τους με συνέπεια και υπευθυνότητα απέναντι στην κοινωνία που όλοι υπηρετούμε».

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ CITIBANK
Από την πλευρά της η Citibank θεωρώντας ότι οι κατηγορίες που τις αποδίδονται είναι αβάσιμες, σκοπεύει να προσβάλει το πρόστιμο στη δικαιοσύνη. Σε ανακοίνωση της τράπεζες αναφέρονται τα εξής:
 «Το Υπ. Ανάπτυξης ουδέποτε προέβη σε έλεγχο στην Τράπεζα για το εν λόγω ζήτημα και το πόρισμά του υιοθετεί μονομερώς καταγγελίες ορισμένων πελατών. Οι κατηγορίες που περιλαμβάνονται στο πόρισμα του Υπουργείου είναι παντελώς αβάσιμες, ανυπόστατες και ατεκμηρίωτες.

Η Citibank, κατανοεί την δύσκολη θέση των πελατών της που έχουν επενδύσει σε προϊόντα Lehman στην Ελληνική Αγορά, αλλά αρνείται κατηγορηματικά ότι υφίσταται περίπτωση παραπλάνησής τους. Η διαδικασία προώθησης και διάθεσης των προϊόντων Lehman εξασφάλιζε την ολοκληρωμένη ενημέρωση του επενδυτή και γινόταν σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της Ελληνικής και Κοινοτικής νομοθεσίας, καθώς και με τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες Εποπτικές Αρχές. Η Citibank έχει δεσμευθεί να υποστηρίξει την διαδικασία ανάκτησης όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του κεφαλαίου των πελατών της μέσα από την πτωχευτική διαδικασία της Lehman Brothers. Η Τράπεζα χρησιμοποιώντας κάθε μέσο που της παρέχει ο νόμος θα προσβάλει το πρόστιμο στην Ελληνική Δικαιοσύνη».

Ο κ. ΠΙΤΣΟΥΛΗΣ
Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή: ο κ Νίκος Πιτσούλης συντονιστής της Ένωσης Πολιτών Κατόχων Τίτλων - LEHMAN BROTHERS έκανε στην»Ε» την εξής δήλωση: «Η πολιτεία απάντησε στις πρόσφατες καταγγελίες εκατοντάδων Ελλήνων πολιτών κατόχων τίτλων - Lehman Brothers που προμηθεύτηκαν από την Citibank και επέβαλλε πρόστιμο 1.000.000€ στην τράπεζα γιατί αναγνώρισε τις ευθύνες καθώς και τις παραπλανητικές μεθόδους που χρησιμοποίησε για την διάθεση των τοξικών ομολόγων στο Ελληνικό κοινό. Με την συγκεκριμένη απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης καθώς και την απόφαση της Ανεξάρτητης Αρχής του Συνηγόρου του Καταναλωτή να παραπέμψει την Citibank στην Δικαιοσύνη για τη διερεύνηση ποινικών ευθυνών της Διοίκησης της τράπεζας, ανοίγουν πλέον τον δρόμο για την επιστροφή των οικονομιών από την Citibank. Επιπρόσθετα, η απόφαση αυτή δικαιώνει τον αγώνα μας και δίνει ισχυρό μήνυμα προς όλες τις κατευθύνσεις για την προστασία της τραπεζικής πίστης του Έλληνα καταναλωτή».

Πηγή: Τοπική Εφημερίδα Λάρισας "Ελευθερία" Δημοσιεύθηκε στις 01/04/2009
url: http://www.eleftheria.gr/viewarticle.asp?aid=7662&pid=11&CategoryID

 
Άρθρα Εφημερίδων σχετικά με το πρόστιμο που επέβαλε το ΥΠΑ στην Citibank Εκτύπωση E-mail

A) Πρόστιμο στη Citibank για διάθεση «τοξικών» ομολόγων
Πρόστιμο ύψους 1 εκατ. ευρώ επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης στη Citibank για παραβάσεις διατάξεων του νόμου περί προστασίας του καταναλωτή και ειδικότερα για τη διάθεση στην αγορά «τοξικών» ομολόγων.
Οπως ανακοίνωσαν χθες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γιώργος Βλάχος, και ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, Γιάννης Οικονόμου, το πρόστιμο επιβλήθηκε στη Citibank έπειτα από εισήγηση της Διεύθυνσης Προστασίας Καταναλωτή και αφορούσε σε καταγγελίες καταναλωτών που υποβλήθηκαν στις 29 Οκτωβρίου 2008 σχετικά με συναλλαγές για πώληση επενδυτικών προϊόντων της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers

Πληροφορίες προερχόμενες από κορυφαία στελέχη του ΥΠ.ΑΝ. αναφέρουν ότι οι καταγγελίες που διατυπώθηκαν στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή ήταν 89 και αφορούσαν σε τοξικά ομόλογα αξίας άνω των 15 εκατ. ευρώ. Κατά τα ίδια στελέχη, υπολογίζεται ότι συνολικά από τη Citibank διατέθηκαν ομόλογα της Lehman Brothers αξίας περί τα 200 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό, Γ. Βλάχο, οι καταγγελίες είχαν να κάνουν με παραβάσεις διατάξεων του Ν. 2251/1994 περί απαγόρευσης αθέμιτων εμπορικών πρακτικών, παραπλανητικών πράξεων και παραπλανητικών παραλήψεων.
Ειδικότερα, από τα στοιχεία που επεξεργάστηκε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή διαπιστώθηκε ότι «85 υποκαταστήματα της Citibank προέβησαν στη διάθεση στην ελληνική αγορά σύνθετων τραπεζικών προϊόντων, δηλαδή ''δομημένων ομολόγων'', εμφανιζόμενων σε διαφημιστικά φυλλάδια και έντυπα Αιτήσεων Αγοράς Τίτλων, ως προϊόντα ''100% εγγυημένου - προστατευμένου κεφαλαίου'', έκδοσης της πτωχεύσασας αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers και των θυγατρικών της εταιρειών».

Τα ως άνω προϊόντα διατέθηκαν κατά το χρονικό διάστημα 2004 - 2008 μέσω του δικτύου της λιανικής τραπεζικής (retail banking), που απευθύνεται στο πελατολόγιο των απλών καταθετών της τράπεζας και όχι μέσω του εξειδικευμένου δικτύου της ιδιωτικής τραπεζικής (private banking), που απευθύνεται, κατά τεκμήριο, σε έμπειρους περί τα χρηματοοικονομικά και ριψοκίνδυνους επενδυτές.

Σύμφωνα πάντα με το ΥΠ.ΑΝ., σε όλους τους καταναλωτές γινόταν σαφές ότι «επρόκειτο για εξασφαλισμένη συναλλαγή ενδεχόμενης υψηλής απόδοσης, αλλά μηδενικού επενδυτικού κινδύνου για το αρχικό κεφάλαιο και ότι η επένδυση τελούσε εκτός από την προστασία της ίδιας της Lehman Brothers και υπό την επιπλέον προστασία, που παρέχει το Σύστημα Εγγύησης Επενδυτικών Υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου (Financial Services Authority - FSA), η οποία προβλέπει 100% αποζημίωση του καταθέτη για τα κεφάλαιά του».

Η τράπεζα
H Citibank θα προσβάλει την υπουργική απόφαση που επέβαλε το πρόστιμο, χρησιμοποιώντας κάθε μέσο που της παρέχει ο νόμος, επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η τράπεζα.
Οπως υποστηρίζει, το υπουργείο Ανάπτυξης ουδέποτε προέβη σε έλεγχο στην τράπεζα για το εν λόγω ζήτημα και το πόρισμά του υιοθετεί μονομερώς καταγγελίες ορισμένων πελατών, ενώ οι κατηγορίες που περιλαμβάνονται στο πόρισμα είναι παντελώς αβάσιμες, ανυπόστατες και ατεκμηρίωτες.
Η Citibank κατανοεί τη δύσκολη θέση των πελατών της που έχουν επενδύσει σε προϊόντα Lehman στην ελληνική αγορά, αλλά αρνείται κατηγορηματικά ότι υφίσταται περίπτωση παραπλάνησής τους, αναφέρεται στην ανακοίνωση της τράπεζας και σημειώνεται ότι η διαδικασία προώθησης και διάθεσης των προϊόντων Lehman εξασφάλιζε την ολοκληρωμένη ενημέρωση του επενδυτή και γινόταν σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της ελληνικής και κοινοτικής νομοθεσίας, καθώς και με τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες εποπτικές Αρχές.
«Η Citibank έχει δεσμευθεί να υποστηρίξει τη διαδικασία ανάκτησης όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του κεφαλαίου των πελατών της μέσα από την πτωχευτική διαδικασία της Lehman Brothers», καταλήγει η ανακοίνωση της τράπεζας.

Πηγή: Εφημερίδα "Ναυτεμπορική" Δημοσιεύθηκε στις 31/03/2009
url: http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/31/1647510.htm

Β) "Καμπάνα" στη CITIBANK για αθέμιτη πρακτική
Πρόστιμο ύψους 1 εκατ. ευρώ στη CITIBANK για παραβάσεις διατάξεων περί προστασίας καταναλωτή στον τραπεζικό κλάδο επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης.
Η "καμπάνα" αφορά τη διάθεση στην αγορά απο 85 υποκαταστήματα "δομημένων ομολόγων" της αμερικανικής τράπεζας Leηman Brothers -που ως γνωστόν έχει πτωχεύσει- σε πελατολόγια απλών καταθετών και όχι μέσω του εξειδικευμένου δικτύου της τράπεζας που απευθύνεται σε έμπειρους και ριψοκίνδυνους επενδυτές.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υφυπουργός Γιώργος Βλάχος, η τράπεζα "δεν ενημέρωσε, σωστά, ως όφειλε το επενδυτικό κοινό για το ρίσκο των προϊόντων της Lehman Brothers που προωθούσε". 
Το υπουργείο επιλήφθηκε του θέματος, όταν τον περασμένο Οκτώβριο έφτασαν καταγγελίες καταναλωτών σχετικά με συναλλαγές για πώληση επενδυτικών προϊόντων της αμερικανικής τράπεζας μέσω της CITIBANK. Συγκεκριμένα, 85 υποκαταστήματα σε ολόκληρη την Ελλάδα διέθεταν "δομημένα ομόλογα" της Lehman, τα οποία διαφήμιζαν σε φυλλάδια ως "προϊοντα 100% εγγυημένου - προστατευόμενου κεφαλαίου".
Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα, η τράπεζα CITIBANK σημειώνει: "Το υπουργείο Ανάπτυξης ουδέποτε προέβη σε έλεγχο στην Τράπεζα για το εν λόγω ζήτημα και το πόρισμά του υιοθετεί μονομερώς καταγγελίες ορισμένων πελατών. Οι κατηγορίες που περιλαμβάνονται στο πόρισμα του υπουργείου είναι παντελώς αβάσιμες, ανυπόσταστες και ατεκμηρίωτες".
Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Ανάπτυξης προειδοποίησε με δημοσιοποίηση ονομάτων και όσους ιδιοκτήτες σούπερ-μάρκετ δεν προχωρήσουν σε μειώσεις τιμών στα βασικά καταναλωτικά αγαθά, όπως συμφωνήθηκε την περασμένη εβδομάδα.

Πηγή: Τηλεοπτικό κανάλι "Mega"
url: http://www.megatv.com/articles.asp?catid=14543&subid=2&tag=11465&pubid=1777748

 Γ) Πρόστιμο 1 εκατ. ευρώ στη Citibank
Πρόστιμο ύψους 1 εκατ. ευρώ επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης στην τράπεζα Citibank για αθέμιτες πρακτικές και παραπλάνηση καταναλωτών, σχετικά με τη διάθεση τραπεζικών προϊόντων της LEHMAN BROTHERS. Οπως ανακοίνωσαν χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης και ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή, η Γραμματεία διερεύνησε την υπόθεση μετά από καταγγελίες 98 καταναλωτών. Αποδείχτηκε ότι η τράπεζα διέθετε στην αγορά τέτοια προϊόντα, τα οποία διαφήμιζε ως «100% εγγυημένου - προστατευμένου κεφαλαίου», κάτι που αποδείχτηκε πέρα ως πέρα ψέμα.
Οπως έγινε γνωστό, η υπόθεση αφορά περίπου 2.000 άτομα, που πραγματοποίησαν αγορές συνολικού ύψους 200 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση έχει πάρει το δρόμο της Δικαιοσύνης, καθώς οι ενδιαφερόμενοι έχουν προσφύγει σε δικηγόρο, προκειμένου να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.

Πηγή: Εφημερίδα "Ριζοσπάστης" Δημοσιεύθηκε στις 31/03/2009
url: http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=5018448&publDate=31/3/2009

Δ) Καμπάνα 1 εκατ. ευρώ στη Citibank για τα ομόλογα της Lehman Brothers
Πρόστιμο ύψους 1 εκατομμυρίου ευρώ καλείται να πληρώσει η Citibank για τις πωλήσεις επενδυτικών προϊόντων της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers, καθώς μετά από διερεύνηση καταγγελιών που έγιναν στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης διαπιστώθηκε παράβαση της νομοθεσίας για αθέμιτες εμπορικές πρακτικές, παραπλανητικές παραλήψεις και πράξεις.

Σύμφωνα με τον υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχο και τον γενικό γραμματέα Καταναλωτή κ. Ι. Οικονόμου 85 υποκαταστήματα της Citibank προέβησαν στη διάθεση, στην ελληνική αγορά, σύνθετων τραπεζικών προϊόντων, δηλαδή «δομημένων ομολόγων», εμφανιζόμενων σε διαφημιστικά φυλλάδια και έντυπα αιτήσεων αγοράς τίτλων, ως προϊόντα «100% εγγυημένου - προστατευμένου κεφαλαίου», έκδοσης της πτωχεύσασας αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers και των θυγατρικών της εταιρειών. Τα παραπάνω προϊόντα διατέθηκαν από το 2004 μέχρι το 2008 μέσω του δικτύου της λιανικής τραπεζικής που απευθύνεται στο πελατολόγιο των απλών καταθετών της τράπεζας και όχι μέσω του εξειδικευμένου δικτύου της ιδιωτικής τραπεζικής (private banking), που απευθύνεται, κατά τεκμήριο, σε έμπειρους περί τα χρηματοοικονομικά και ριψοκίνδυνους επενδυτές.

Στους καταναλωτές γινόταν αναφορά ότι «επρόκειτο για εξασφαλισμένη συναλλαγή ενδεχόμενης υψηλής απόδοσης, αλλά μηδενικού επενδυτικού κινδύνου για το αρχικό κεφάλαιο και ότι η επένδυση τελούσε, εκτός από την προστασία της ίδιας της Lehman Brothers και υπό την επιπλέον προστασία που παρέχει το Σύστημα Εγγύησης Επενδυτικών Υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου (Financial Services Authority - FSA), που προβλέπει 100% αποζημίωση του καταθέτη για τα κεφάλαιά του».

Σημειώνεται ότι η έρευνα του υπουργείου ξεκίνησε μετά από καταγγελία 98 επενδυτών, που υπολογίζεται ότι έχασαν γύρω στα 12 με 15 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, από τους 2.164 πελάτες της Citibank που επένδυσαν στο συγκεκριμένο προϊόν η πλειονότητά τους είναι από τους νομούς Ηρακλείου, Χανίων και Λάρισας και πληροφορίες αναφέρουν ότι τα 2,1 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν από τους επενδυτές αυτούς τοποθετήθηκαν από υπαλλήλους της Citibank κυρίως για αμοιβές και bonus των υπαλλήλων. Σε ερώτηση γιατί μόλις 320 «επενδυτές» έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, οι ίδιοι κύκλοι αναφέρουν ότι προφανώς οι υπόλοιποι περιμένουν τη δικαστική απόφαση.

Στην επιχειρηματολογία της Citibank, ότι τήρησε πιστά την κείμενη νομοθεσία περί τραπεζικών συναλλαγών, κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης επισημαίνουν ότι θα έπρεπε να τηρηθεί και η νομοθεσία περί προστασίας του καταναλωτή.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει δώσει στη δημοσιότητα η Citibank, το 34% των τοποθετήσεων αφορά ποσά μικρότερα των 25.000 ευρώ ενώ το 68% των επενδυτών χαρακτηρίζονται ως «επιθετικοί».

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Η CITIBANK
Παντελώς αβάσιμες, ανυπόστατες και ατεκμηρίωτες χαρακτηρίζει η Citibank τις κατηγορίες που περιλαμβάνονται στο πόρισμα του υπουργείου Ανάπτυξης, μέσω του οποίου της επιβάλλεται πρόστιμο για την υπόθεση Lehman το οποίο μάλιστα προτίθεται να προσβάλει στην ελληνική Δικαιοσύνη. Επισήμως η Τράπεζα διευκρινίζει ότι το υπουργείο ουδέποτε προέβη σε έλεγχο για το εν λόγω ζήτημα και το πόρισμά του υιοθετεί μονομερώς καταγγελίες ορισμένων πελατών. Η Τράπεζα, αν και κατανοεί τη δύσκολη θέση των πελατών της που έχουν επενδύσει σε προϊόντα Lehman στην ελληνική αγορά, αρνείται κατηγορηματικά ότι υφίσταται περίπτωση παραπλάνησής τους.

Πηγή: Εφημερίδα "Κέρδος" Δημοσιεύθηκε στις 31/03/2009
url:http://www.kerdos.gr/Default.aspx?id=985437&nt=103

Ε) Citi: Πρόστιμο 1 εκ. ευρώ από ΥΠΑΝ για τα «δομημένα» της Lehman - Τι απαντά η εταιρεία
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης περί τους 2.000 πελάτες και στελέχη της τράπεζας παραπλανήθηκαν και επένδυσαν γύρω στα 200 εκατ. ευρώ, τα οποία και χάθηκαν
Πρόστιμο ύψους 1 εκατ. ευρώ, το υψηλότερο που προβλέπεται από τη νομοθεσία περί προστασίας καταναλωτή, στη Citibank επέβαλαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Βλάχος και ο γεν. γραμματέας Καταναλωτή Γ. Οικονόμου επειδή παραπλάνησε καταναλωτές με δήθεν εγγυημένες αποδόσεις στα δομημένα ομόλογα της Lehman Brothers.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης περί τους 2.000 πελάτες και στελέχη της τράπεζας παραπλανήθηκαν και επένδυσαν γύρω στα 200 εκατ. ευρώ, τα οποία και χάθηκαν...

Η έρευνα της γενικής γραμματείας Καταναλωτή ξεκίνησε μετά από καταγγελίες 98 καταναλωτών στις υπηρεσίες της. Διαπιστώθηκε ότι 85 υποκαταστήματα της Citibank, προέβησαν στη διάθεση στην ελληνική αγορά, σύνθετων τραπεζικών προϊόντων, δηλαδή "δομημένων ομολόγων", εμφανιζόμενων σε διαφημιστικά φυλλάδια και έντυπα αιτήσεων αγοράς τίτλων, ως προϊόντα "100% εγγυημένου - προστατευμένου κεφαλαίου, έκδοσης της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers, η οποία και πτώχευσε, και των θυγατρικών της εταιριών.

Τα προϊόντα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του υφυπουργού διατέθηκαν κατά το χρονικό διάστημα 2004-2008, μέσω του δικτύου της λιανικής τραπεζικής, που απευθύνεται στο πελατολόγιο των απλών καταθετών της τράπεζας και όχι μέσω του εξειδικευμένου δικτύου της ιδιωτικής τραπεζικής, που απευθύνεται, κατά τεκμήριο, σε έμπειρους περί τα χρηματο-οικονομικά και ριψοκίνδυνους επενδυτές.

Σε όλους τους καταναλωτές, λέει ο κ. Βλάχος, γινόταν σαφές, ότι "πρόκειται για εξασφαλισμένη συναλλαγή ενδεχόμενης υψηλής απόδοσης, αλλά μηδενικού επενδυτικού κινδύνου για το αρχικό κεφάλαιο, και ότι η επένδυση τελούσε, εκτός από την προστασία της ίδιας της Lehman Brothers, και υπό την επιπλέον προστασία, που παρέχει το Σύστημα Εγγύησης Επενδυτικών Υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία προβλέπει 100% αποζημίωση του καταθέτη για τα κεφάλαιά του".

Τι απαντά η Citi
Σχετικά με το πρόστιμο που επέβαλλε το Υπουργείο Ανάπτυξης για την υπόθεση Lehman, η Citibank ανακοίνωσε τα εξής:

1.- Το Υπουργείο Ανάπτυξης ουδέποτε προέβη σε έλεγχο στην Τράπεζα για το εν λόγω ζήτημα και το πόρισμά του υιοθετεί μονομερώς καταγγελίες ορισμένων πελατών.

2.- Οι κατηγορίες που περιλαμβάνονται στο πόρισμα του Υπουργείου είναι παντελώς αβάσιμες, ανυπόστατες και ατεκμηρίωτες.

3. Η Citibank, κατανοεί την δύσκολη θέση των πελατών της που έχουν επενδύσει σε προϊόντα Lehman στην Ελληνική Αγορά, αλλά αρνείται κατηγορηματικά ότι υφίσταται περίπτωση παραπλάνησής τους.

4. Η διαδικασία προώθησης και διάθεσης των προϊόντων Lehman εξασφάλιζε την ολοκληρωμένη ενημέρωση του επενδυτή και γινόταν σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της Ελληνικής και Κοινοτικής νομοθεσίας, καθώς και με τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες Εποπτικές Αρχές.

5. Η Citibank έχει δεσμευθεί να υποστηρίξει την διαδικασία ανάκτησης όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του κεφαλαίου των πελατών της μέσα από την πτωχευτική διαδικασία της Lehman Brothers.

6.- Η Τράπεζα χρησιμοποιώντας κάθε μέσο που της παρέχει ο νόμος θα προσβάλει το πρόστιμο στην Ελληνική Δικαιοσύνη.

Πηγή: Εφημερίδα "Ημερισία" Δημοσιεύθηκε στις 31/03/2009
url: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12334&subid=2&tag=9462&pubid=6727108

ΣΤ) Πρόστιμο ενός εκατομυρίου ευρώ στην Citibank
Πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ επέβαλε το υπουργείο Ανάπτυξης στη Citibank για το θέμα της ενημέρωσης των επενδυτών κατά την πώληση προϊόντων της Lehman Brothers. Ειδικότερα το πρόστιμο επιβλήθηκε για «αθέμιτη εμπορική πρακτική» εκ μέρους της τράπεζας καθώς και για «παραπλανητικές πραξεις εις βάρος των καταναλωτών». Η παράβαση εντοπίζεται, σύμφωνα με το υπουργείο, στο οτι η Τράπεζα διαφήμιζε το συγκεκριμένο επενδυτικό προιόν ως «εξασφαλισμένες επενδύσεις με ενδεχόμενο υψηλό κέρδος» ενώ συμπλήρωνε ότι «δεν υπάρχει επενδυτικός κίνδυνος για το αρχικό κεφάλαιο».

Πηγή: Εφημερίδα "Τα Νεα" Δημοσιεύθηκε στις 31/03/2009
url: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=4509668

Ζ) Πρόστιμο 1 εκατ. στη Citi για σαπάκια 200 εκατ. ευρώ
Με πρόστιμο 1.000.000 ευρώ πλήρωσε η Citibank τα φέσια περίπου 200.000.000 που έβαλε σε χιλιάδες καταθέτες, πουλώντας τους ομόλογα της αμερικανικής Lehman Brothers.
Πρόκειται για το γνωστό σκάνδαλο με την κατάρρευση της αμερικανικής τράπεζας, που επισημοποίησε την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης πέρυσι τον Σεπτέμβριο. Τότε, πάνω από 2.000 επενδυτές που αγόρασαν ομόλογα της Lehman από τα 85 καταστήματα της Citibank στην Ελλάδα (κυρίως σε Λάρισα, Χανιά και Ηράκλειο) πληροφορήθηκαν ότι η αξία τους μηδενίστηκε λόγω της πτώχευσης της αμερικανικής τράπεζας.

Η γ.γ. Καταναλωτή του ΥΠ.ΑΝ. δέχτηκε καταγγελίες από 98 Ελληνες, που είχαν πεισθεί να αγοράσουν τα ομόλογα της Lehman, τα οποία σε διαφημιστικά φυλλάδια της Citibank και στα έντυπα αιτήσεων αγοράς εμφανίζονταν ως προϊόντα «100% εγγυημένου-προστατευμένου κεφαλαίου».
Από την έρευνα που ακολούθησε, προέκυψε ότι τα προϊόντα αυτά ήταν δομημένα ομόλογα και διατέθηκαν στους πελάτες της τράπεζας το διάστημα 2004-08 μέσω του δικτύου της λιανικής, που απευθύνεται στο πελατολόγιο των απλών καταθετών, και όχι μέσω του εξειδικευμένου δικτύου της ιδιωτικής τραπεζικής που απευθύνεται, κατά τεκμήριο, σε έμπειρους περί τα χρηματοοικονομικά επενδυτές.
Επιπλέον, σε όλους τους καταναλωτές γινόταν σαφές ότι επρόκειτο για συναλλαγή ενδεχόμενης υψηλής απόδοσης, αλλά μηδενικού κινδύνου για το αρχικό κεφάλαιο, και ότι η επένδυση τελούσε, εκτός από την προστασία της ίδιας της Lehman Brothers, και υπό την προστασία του συστήματος εγγύησης επενδυτικών υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Ηξεραν, λέει η τράπεζα
Πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης επισημαίνουν ότι ο νόμος 2251/94, στον οποίο στηρίχθηκε η επιβολή του πρόστιμου, υπερισχύει άλλων που αφορούν τις τραπεζικές εργασίες.
Η Citibank, σε χθεσινή ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει ως αβάσιμες, ανυπόστατες και ατεκμηρίωτες τις κατηγορίες του ΥΠΑΝ και επιμένει ότι οι επενδυτές των δομημένων ομολόγων τής Lehman ενημερώνονταν από την τράπεζα για το είδος των προϊόντων. Επιπλέον, ότι δεσμεύεται να υποστηρίξει την ανάκτηση όσο το δυνατόν μεγαλύτερου μέρους του κεφαλαίου των πελατών της μέσα από την πτωχευτική διαδικασία της Lehman Brothers και ότι θα προσφύγει κατά της επιβολής του προστίμου.

Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" Δημοσιεύθηκε στις 31/03/2009
url: http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=31015

Η) Πρόστιμο ενός εκατ. ευρώ στη Citibank για τα «τοξικά» της Lehman Bros.
Πρόστιμο 1 εκατομμυρίου ευρώ επιβάλλει το ΥΠΑΝ στη Citibank, κατηγορώντας την τράπεζα για παραπλάνηση των καταναλωτών, σε ό,τι αφορά προϊόντα της επενδυτικής εταιρείας Lehman Brothers.
Μετά από καταγγελίες καταναλωτών το υπουργείο Ανάπτυξης προχώρησε σε ελέγχους και διαπίστωσε ότι τα προϊόντα αυτά είχαν διατεθεί ως εγγυημένης απόδοσης, πράγμα το οποίο δεν ίσχυε. Συγκεκριμένα. σύμφωνα με στοιχεία που επεξεργάστηκε η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, 85 υποκαταστήματα της Citibank διέθεσαν στην ελληνική αγορά σύνθετα τραπεζικά προϊόντα της Lehman Brothers, διαφημίζοντάς τα ως προϊόντα «100% εγγυημένου - προστατευμένου κεφαλαίου».
Τα προϊόντα διατέθηκαν από το 2004 έως το 2008, μέσω του δικτύου λιανικής τραπεζικής και όχι μέσω private banking, δεν απευθύνονταν δηλαδή σε επενδυτές, αλλά σε απλούς καταθέτες. Όπως αναφέρεται, οι πελάτες της Citibank ενημερώνονταν πως «επρόκειτο για εξασφαλισμένη συναλλαγή ενδεχόμενης υψηλής απόδοσης, αλλά μηδενικού επενδυτικού κινδύνου για το αρχικό κεφάλαιο, και ότι η επένδυση τελούσε, εκτός από την προστασία της ίδιας της Lehman Brothers, και υπό την επιπλέον προστασία, που παρέχει το Σύστημα Εγγύησης Επενδυτικών Υπηρεσιών του Ηνωμένου Βασιλείου, (Financial Services Authority - FSA), η οποία προβλέπει 100% αποζημίωση του καταθέτη για τα κεφάλαιά του».
Σημειώνεται ότι η Lehman Brothers πτώχευσε, με αποτέλεσμα να ζημιωθούν 2.000 επενδυτές -κυρίως από την Κρήτη και τη Λάρισα- οι οποίοι έχασαν περίπου 200 εκατ. ευρώ.
Στη Δικαιοσύνη προσφεύγει η Citibank
Με ανακοίνωσή της, η Citibank αρνείται "κατηγορηματικά" ότι παραπλάνησε τους πελάτες της. Όπως υποστηρίζει, το υπουργείο Ανάπτυξης ουδέποτε προέβη σε έλεγχο στην τράπεζα για το εν λόγω ζήτημα και το πόρισμά του υιοθετεί μονομερώς καταγγελίες ορισμένων πελατών, τις οποίες αποκαλεί "αβάσιμες, ανυπόστατες και ατεκμηρίωτες". Η Citbank επιμένει ότι η διαδικασία προώθησης των προϊόντων της Lehman Brothers ήταν σύννομη. Παράλληλα, αναφέρει ότι έχει δεσμευθεί να συνδράμει, ώστε οι πελάτες της να ανακτήσουν κάποια από τα κεφάλαια που έχασαν, μέσω της πτωχευτικής διαδικασίας της Lehman Brothers.
"Η τράπεζα χρησιμοποιώντας κάθε μέσο που της παρέχει ο νόμος θα προσβάλει το πρόστιμο στην ελληνική δικαιοσύνη", καταλήγει η ανακοίνωση της Citibank.
Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" Δημοσιεύθηκε στις 31/03/2009
url: http://www.enet.gr/?i=news.el.oikonomia&id=30754

 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 71 - 80 από 148

Έκτακτες Ανακοινώσεις

© 2008 www.fpolites.gr