Φωτογραφίες εκδήλωσης διαμαρτυρίας

img_1241083664_79_sm.jpg

Newsletter

Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα τα Ενημερωτικά Δελτία που έχουν αποσταλεί μέχρι στιγμής και αφορούν στην υπόθεση της Lehman Brothers
Άρθρα Εφημερίδων & Εντύπων
Σε αυτή την κατηγορία ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να διαβάζει άρθρα από εφημερίδες και έντυπα που αφορούν στην υπόθεση Lehman Brothers.

Citibank Hellas: Στο στόχαστρο για τοξικά προϊόντα της Lehman Εκτύπωση E-mail

Με βαριά πρόστιμα απειλείται η Citibank Hellas από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης, η οποία δέχθηκε 120 καταγγελίες από πελάτες της τράπεζας για παραπλάνηση σε σχέση με τις επενδύσεις σε προϊόντα της Lehman Brothers.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου Ανάπτυξης απέστειλαν την περασμένη Δευτέρα ερωτηματολόγιο προς τη διοίκηση της τράπεζας και αναμένουν τις παρατηρήσεις της τράπεζας, αύριο.

Ωστόσο, τα στελέχη Citibank Hellas, πριν αποστείλουν τις παρατηρήσεις τους, πραγματοποίησαν (χθες) συνέντευξη Τύπου προκειμένου να ενημερώσουν το ευρύ κοινό, για τον τρόπο και τα κριτήρια με τα οποία λαμβάνονται οι επενδυτικές αποφάσεις και δίνονται οι συμβουλευτικές υπηρεσίες, καθώς και για τους αυστηρούς ελέγχους που δέχονται εκτός από την Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, από άλλες δύο ρυθμιστικές αρχές εκτός Ελλάδος.

Τα στελέχη όταν ρωτήθηκαν για το πόσοι πελάτες έχουν καταφύγει σε δικαστική οδό για τη διεκδίκηση των κεφαλαίων τους με ισχυρισμό την παραπλάνηση, απάντησαν, ότι έχουν γίνει πέντε αγωγές (οι οποίες εκκρεμούν), τέσσερις προσωρινές διαταγές και τρία ασφαλιστικά μέτρα, τα οποία απορρίφθηκαν καθώς ζητούσαν τη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων, ως εξασφάλιση, σε περίπτωση που πτωχεύσει η τράπεζα μέχρι να εκδικαστούν οι υποθέσεις.


Προστασία
Αποσιωπήθηκαν όμως οι καταγγελίες που έχουν δεχτεί μέσω της Γενικής Γραμματείας Καταναλωτή, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι εξηγήσεις που δόθηκαν για τη μη προστασία των επενδυτών τους, δεν ήταν σαφείς. Ο νομικός σύμβουλος της τράπεζας δήλωσε ότι «και σήμερα να πουλάγαμε, δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε αλλιώς» τονίζοντας ότι εννοεί από νομικής άποψης.

Από την πλευρά όμως της εμπιστοσύνης των πελατών τους προς τον πρώην τραπεζικό κολοσσό, τη Citi, δεν απαντήθηκε επαρκώς από τα στελέχη της τράπεζας το πώς θα μπορούσαν να το έχουν κάνει διαφορετικά, στοιχείο στο οποίο έχουν στηριχτεί οι 120 καταγγελίες. Δήλωσαν ωστόσο ότι δεν υπήρχε καμία ουσιαστική ένδειξη για την κατάρρευση της Lehman Brothers, στην οποία θα μπορούσε να δοθεί βάση για να συσταθεί προς τους πελάτες πώληση των προϊόντων.

«Κρίσιμη ευθύνη και όχι φήμες» είναι η «γραμμή» της τράπεζας. Ωστόσο, στο κάτω μέρος της αίτησης (που αφορά στη συναίνεση των όρων για το προϊόν προς πώληση) και σε πλαίσιο, αναγράφεται ότι ο εκδότης είναι η Lehman Brothers και ότι η επενδυτική τράπεζα έχει αξιολογηθεί από την Standard & Poors με «Α+». Ωστόσο με την αλλαγή της αξιολόγησης -η οποία έγινε εν μέσω λαίλαπας που είχε φέρει η παγκόσμια πιστωτική κρίση- οι επενδυτές δεν ενημερώθηκαν.


Αξιόλογηση
Η εξήγηση που δόθηκε από την τράπεζα ήταν ότι δεν ήταν -εμφανώς- σε ρίσκο οι επενδυτές και ότι η αξιολόγηση «Α» που την είχε βαθμολογήσει η S&P ήταν απολύτως ικανοποιητική και δεν συνιστούσε κίνδυνο η υποβάθμιση.

Αλλά ούτε και σήμα κινδύνου εξέπεμπε η ραγδαία αύξηση δανεισμού της επενδυτικής τράπεζας σε ένα παγκόσμιο κλίμα απομειώσεων ενεργητικού τραπεζών αλλά και ευτελισμού των αξιόγραφων και ακινήτων. Επισήμαναν μάλιστα, ότι και οι ίδιοι (συνάδελφοι στη Citibank) είχαν επενδύσει σε παρόμοια προϊόντα κατά 2,1 εκατ. ευρώ.

Στάθηκαν, στην ιστορία της Lehman Brothers, στους αναλυτές που την αξιολογούσαν ως πουλέν μέχρι το τέλος, αλλά και στο «αδύνατο» μιας προοπτικής κατάρρευσης που δεν είχε προηγούμενο;

Πηγή: Εφημερίδα "Ημερησία" Δημοσιεύθηκε στις 19/03/2009
url: http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=12334&subid=2&tag=9464&pubid=6413114

 
Νέα επεισόδια στο σίριαλ Lehman-Citi Εκτύπωση E-mail

Το σίριαλ της αντιδικίας μεταξύ των επενδυτών που είχαν αγοράσει επενδυτικά προϊόντα της αμερικανικής τράπεζας Lehman Brothers από το εν Ελλάδι δίκτυο της Citibank στο παρελθόν και της τελευταίας συνεχίστηκε αυτή την εβδομάδα και όλα δείχνουν ότι θα έχει συνέχεια. Υπενθυμίζεται ότι περισσότερα από 2.000 άτομα απ' όλη τη χώρα είχαν αγοράσει επενδυτικά προϊόντα προστατευομένου κεφαλαίου της Lehman, αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ στο παρελθόν, τα οποία σήμερα αξίζουν ψίχουλα και τα διεκδικούν στα δικαστήρια.

Ολοι αυτοί ισχυρίζονται ότι παραπλανήθηκαν και, επιπλέον, δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως από τους υπαλλήλους της Citibank για τη φθίνουσα πορεία της Lehman Brothers, πριν από την κατάρρευσή της τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ομάδα 34 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ έκανε επερώτηση στη Βουλή για το ίδιο θέμα αυτή την εβδομάδα, ζητώντας να πληροφορηθεί τι έχουν κάνει το υπουργείο Οικονομικών, η Τράπεζα της Ελλάδος και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Μια μέρα μετά εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα ομάδας 145 επενδυτών, οι οποίοι ζητούσαν τη συντηρητική κατάσχεση μέρους της περιουσίας της Citibank, με το επιχείρημα ότι υπάρχει κίνδυνος χρεοκοπίας της αμερικανικής τράπεζας. Σημειώνεται ότι παρόμοια ασφαλιστικά μέτρα είχαν ζητήσει ακόμη δύο ομάδες επενδυτών στο παρελθόν, αποτελούμενες από 42 και 37 άτομα, αλλά τα αιτήματά τους είχαν απορριφθεί. Εν τω μεταξύ, μηνυτήρια αναφορά τόσο προς τη Citibank όσο και προς τους υπαλλήλους της που πωλούσαν τα εν λόγω προϊόντα της Lehman έχει υποβάλει η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή.

Εν τω μεταξύ και εν όψει της απάντησης της κυβέρνησης στην επερώτηση των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, κυκλοφορούν φήμες που θέλουν τη γενική γραμματεία να επιβάλλει βαρύ πρόστιμο, ύψους 20 εκατ. ευρώ, στην αμερικανική τράπεζα στη χώρα μας. Επιπλέον, δικηγορικά γραφεία που εκπροσωπούν ομάδες επενδυτών προσανατολίζονται στην άσκηση ποινικών αγωγών εναντίον της διοίκησης της Citibank, θεωρώντας ότι οι απαντήσεις μέσω του εκπροσώπου της επισείουν ποινικές ευθύνες, εκτός των αστικών.

Φαίνεται λοιπόν ότι οι επενδυτές, μεταξύ των οποίων κάποιοι επώνυμοι, εντείνουν τις πιέσεις τους, ενώ ο σύλλογος που έχουν συστήσει προγραμματίζει εκδήλωση-happening στο Σύνταγμα. Πάντως, οι ίδιοι σχεδίαζαν συμβολική κατάληψη υποκαταστημάτων της Citibank στο παρελθόν, αλλά το σχέδιο δεν υλοποιήθηκε. Το βέβαιο είναι ότι το σίριαλ θα συνεχιστεί και σίγουρα δεν θα πλήξουμε.

Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" Δημοσιεύθηκε στις 18/03/2009
url: http://www.enet.gr/online/online_text/c=114,id=63483140,77804164,85694468,99803524,4986436

 
Citibank: Αναλυτική ενημέρωση για την υπόθεση Lehman Brothers Εκτύπωση E-mail

Οι Ομολογιακοί Τίτλοι εκδόσεως Lehman ήταν προστατευμένου κεφαλαίου στη λήξη από τον εκδότη (Lehman Brothers Treasury BV) και εγγυημένοι από την μητρική Lehman Brothers Holdings Inc και είχαν αξιολογηθεί ως χαμηλού επενδυτικού κινδύνου. Ο ρόλος της Citibank, η οποία ήταν ένας από τους διανομείς ομολογιακών τίτλων της Lehman στην Ελλάδα, ήταν διαμεσολαβητικός. Τα προϊόντα Lehman διατίθεντο κυρίως στους πελάτες με συνολική τραπεζική σχέση πάνω από 100.000 ευρώ (πελάτες Citigold), ανέφεραν σε αναλυτική παρουσίαση στελέχη της Citibank, με αφορμή το σχετικό ζήτημα που έχει προκύψει και διάφορα ανακριβή δημοσιεύματα, όπως τα χαρακτηρίζει η τράπεζα.
 Στην παρουσιάση μεταξύ άλλων αναφέρθηκαν τα εξής:
    1. Η Citibank διαθέτει στην ελληνική αγορά μία ευρύτατη σειρά επενδυτικών και καταθετικών προϊόντων (Αμοιβαία Κεφάλαια, Structured Notes , Market-linked Deposits) τα οποία παρέχονται από τους πλέον αξιόπιστους Eπενδυτικούς Οίκους σε παγκόσμιο επίπεδο (όπως ενδεικτικά Goldman Sachs, Deutsche Bank, Credit Suisse, JP Morgan, BlackRock, Pictet, BNP Citi κ.α.) με στόχο την αποτελεσματικότερη κάλυψη των επενδυτικών αναγκών των πελατών. Η επιλογή των επενδυτικών προϊόντων γίνεται πάντα με αυστηρά κριτήρια. Ειδικότερα για τους εκδότες προϊόντων "structured notes" λαμβάνονται υπ'όψη μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα: Η πιστοληπτική αξιολόγηση του εκδότη πρέπει να είναι ίση ή καλύτερη από Α (ή αντίστοιχη αυτής), από τουλάχιστον μία από τις δύο βασικές εταιρίες αξιολόγησης πιστωτικού κινδύνου (S&P ή Moody's). Ο εκδότης πρέπει να είναι χρηματοοικονομικό ίδρυμα με ισχυρή παρουσία στην Ευρώπη ή Αμερική, επιτυχημένη οικονομική πορεία, γεωγραφικά και επιχειρηματικά διαφοροποιημένες δραστηριότητες. Από το 2004 η Citibank διέθετε μεταξύ των άλλων επενδυτικών προϊόντων και Ομολογιακούς Τίτλους (Structured Notes) που είχαν εκδοθεί από συγκεκριμένη θυγατρική της Lehman Brothers.
    2. Η Lehman Brothers ιδρύθηκε το 1850, και ήταν μία από τις κορυφαίες Διεθνείς Επενδυτικές Τράπεζες με 26.000 υπαλλήλους σε όλον τον κόσμο, 45 δις δολάρια ρευστότητα, 10.7 % δείκτη βασικής κεφαλαιακής επάρκειας (Tier 1) , και 28,4 δις δολάρια ίδια κεφάλαια. Ακόμα και μέχρι τις 16/9/2008, ημέρα που η μητρική Lehman Brothers Holdings Inc αιτήθηκε την υποβολή της στο κεφαλαίο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ, οι μεγαλύτεροι ανεξάρτητοι Οίκοι Αξιολόγησης (S&P, Moody's, Fitch, κ.ά.) έκριναν την πιστοληπτική ικανότητα της με Α (ή αντίστοιχο ) και επιβεβαίωναν ότι είχε επαρκή ρευστότητα . Επίσης οι κυριότεροι Χρηματιστηριακοί Αναλυτές (Deutsche Bank, Goldman Sachs, Merrill Lynch, UBS) πρότειναν μέχρι την ίδια ημερομηνία την μετοχή της εταιρείας προς "Αγορά".
    3. Η διάθεση των προϊόντων Lehman στην ελληνική αγορά από τη Citibank, όπως και όλων των επενδυτικών προϊόντων, έγινε σύμφωνα με τις προϋποθέσεις και τις διαδικασίες που προβλέπει η ελληνική και η ευρωπαϊκή νομοθεσία και είχε όπου απαιτείτο τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές.
    4. H διαδικασία πώλησης των προϊόντων Lehman, όπως για όλα τα επενδυτικά προϊόντα στη Citibank, προϋποθέτει απαραίτητα τον καθορισμό του επενδυτικού προφίλ (Profiling) του επενδυτή καθώς και τον καθορισμό της επενδυτικής του στρατηγικής (βαθμό ανοχής στον επενδυτικό κίνδυνο, κατανομή των διαθέσιμων προς επένδυση κεφαλαίων, χρονικός ορίζοντας κ.α). Ως δικλείδα ασφαλείας, η διαδικασία πώλησης, όπως υποστηρίζεται από το σύστημα της Τράπεζας, εμποδίζει την υλοποίηση πώλησης οποιουδήποτε επενδυτικού προϊόντος αν δεν έχει προηγηθεί καθορισμός του επενδυτικού προφίλ του πελάτη.
    5. Στη Citibank η διαδικασία πώλησης των προϊόντων Lehman εξασφάλιζε την ολοκληρωμένη ενημέρωση των επενδυτών σχετικά με το είδος και τα χαρακτηριστικά των συγκεκριμένων προϊόντων καθώς, σύμφωνα με την διαδικασία αυτή, οι επενδυτές λάμβαναν αντίγραφα της αίτησης συμμετοχής και των εγκεκριμένων ενημερωτικών φυλλαδίων στα οποία αναφέρεται σε τουλάχιστον 10 σημεία εμφανώς το όνομα του εκδότη των προϊόντων καθώς επίσης και τα διαφορετικά είδη κινδύνων που είχαν σχέση με αυτά. Επιπλέον , οι πελάτες της Citibank λαμβάνουν σε μηνιαία βάση γραπτή ενημέρωση (Μηναία Κατάσταση Λογαριασμών) που περιλαμβάνει την συνολική σχέση τους με την Τράπεζα και εμφανίζει τα προϊόντα τους ανά βασική κατηγορία (Καταθέσεις, Επενδύσεις, Δάνεια, Κάρτες). Όπως όλοι οι Ομολογιακοί Τίτλοι έτσι και αυτοί της Lehman εμφανίζονται κάτω από τη γενική κατηγορία "Επενδύσεις" με σαφή αναφορά στον εκδότη, την αρχική αξία και την τρέχουσα αξία αυτών.
    6. Η αίτηση πτώχευσης της Lehman Brothers Holdings Inc ήταν ένα απρόβλεπτο και πρωτοφανές γεγονός. Η οποιαδήποτε εκτίμηση σχετικά με την εξέλιξη της πτωχευτικής διαδικασίας είναι ανεύθυνη και δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα όσων έχουν θιγεί από την κατάσταση. Η υπόθεση εξελίσσεται και παραμένει ρευστή μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία που προβλέπεται από το άρθρο 11 του πτωχευτικού κώδικα των ΗΠΑ.
    7. Μετά την αίτηση πτώχευσης της Lehman Brothers Holdings Inc, η Citibank κατανοώντας τη δύσκολη θέση των πελατών της που έχουν επενδύσει σε προϊόντα Lehman και με στόχο την κατάλληλη υποστήριξή τους υλοποίησε τις παρακάτω ενέργειες ενημέρωσης: 'Αμεση τηλεφωνική επικοινωνία μία ημέρα μετά την ανακοίνωση της διαδικασίας πτώχευσης. Γραπτή ενημέρωση μέσω τριών επιστολών για τις εξελίξεις σχετικά με την πτωχευτική διαδικασία και τις επιλογές που υπάρχουν για τους επενδυτές. Δημιουργία ειδικής τηλεφωνικής γραμμής εξυπηρέτησης με σκοπό να επιλύονται όλες οι σχετικές απορίες των πελατών. Επιπλέον, αναγνωρίζοντας ότι η κάθε περίπτωση επενδύτη είναι ξεχωριστή, η Citibank πραγματοποιεί τους απαιτούμενους εσωτερικούς ελέγχους προκειμένου να επιβεβαιώσει ότι έχουν τηρηθεί οι διαδικασίες διάθεσης και πώλησης των προϊόντων Lehman.

Πηγή: Ηλεκτρονική εφημερίδα "Express.gr" Δημοσιεύθηκε στις 18/03/2009
url: http://www.express.gr/news/business/145568oz_20090318145568.php3

 
Προβολή της υπόθεσης Citibank στα ΜΜΕ Εκτύπωση E-mail

Για την δημοσιοποίηση της υπόθεσης πραγματοποιήθηκαν κάποιες ενέργειες προβολής με στόχο να ενημερώσουμε την κοινή γνώμη τόσο για την υπόθεση των τοξικών ομολόγων της Lehman Brothers όσο όσο και για την εξέλιξη της όλης μας προσπάθειας.

Ειδικότερα ο κος Νίκος Πιτσούλης πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής της «Ένωσης Πολιτών Κατόχων τίτλων – Lehman Brothers» έδωσε συνεντεύξεις στα παρακάτω Μ.Μ.Ε.:

  • Στο ραδιόφωνικό σταθμό skai radio
  • Στα τηλεοπτικά κανάλια Thessalia TV, Mega Channel, Alter
 
Στο «σφυρί» δύο τραπεζικές μονάδες της Lehman; Εκτύπωση E-mail

Στο «σφυρί» ετοιμάζεται να βγάλει η χρεοκοπημένη Lehman Brothers ένα αποταμιευτικό ίδρυμα και μια βιομηχανική της τράπεζα, σύμφωνα με άτομο προσκείμενο στο θέμα το οποίο επικαλείται το Reuters. Όπως σημειώνει, η διαδικασία βρίσκεται σε αρχικό στάδιο.
Την πώληση της Lehman Brothers Bank FSB και της Woodlands Commercial Bank διαχειρίζεται η επενδυτική τράπεζα Lazard.
Η εκπρόσωπος της Lehman δήλωσε πως η εταιρεία πωλεί όλα τα στοιχεία ενεργητικού της στο πλαίσιο της χρεοκοπίας που κήρυξε την περασμένη χρονιά. «Επιθυμούμε να ρευστοποιήσουμε αξία απ’ όπου μπορούμε», ανέφερε.
Ο εκπρόσωπος της Lazard αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα.
Σημειώνεται ότι τον περασμένο μήνα, αμερικανικό πτωχευτικό δικαστήριο επέτρεψε στη Lehman να διοχετεύσει κεφάλαια στις δύο τράπεζες, προκειμένου να αποφύγει το κλείσιμό τους από τις ρυθμιστικές αρχές.

Πηγή: Εφημερίδα "Ναυτεμπορική" Δημοσιεύθηκε στις 17/03/2009
url: http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/17/1641920.htm

 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 81 - 90 από 148

Έκτακτες Ανακοινώσεις

© 2008 www.fpolites.gr