Φωτογραφίες εκδήλωσης διαμαρτυρίας

img_1241083661_163_sm.jpg

Newsletter

Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα τα Ενημερωτικά Δελτία που έχουν αποσταλεί μέχρι στιγμής και αφορούν στην υπόθεση της Lehman Brothers
Άρθρα Εφημερίδων & Εντύπων
Σε αυτή την κατηγορία ο επισκέπτης θα έχει την δυνατότητα να διαβάζει άρθρα από εφημερίδες και έντυπα που αφορούν στην υπόθεση Lehman Brothers.

Ζητούν κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων της Citibank Εκτύπωση E-mail

Τη συντηρητική κατάσχεση των περιουσιακών στοιχείων της Citibank μέχρι του ποσού των 30 εκατομμυρίων ευρώ ζητούν 250 επενδυτές με αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσαν στη Δικαιοσύνη και οι οποίες συζητήθηκαν ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου της Αθήνας. Οι επενδυτές υποστηρίζουν ότι στελέχη της εν λόγω τράπεζας τούς ανάγκασαν να επενδύσουν τα χρήματά τους σε επενδυτικά προϊόντα της Lehman Brothers Holdings η οποία χρεοκόπησε. Οπως μάλιστα επισημαίνουν υποχρεώθηκαν να επενδύσουν σε αυτά τα προϊόντα το 24% των καταθέσεών τους για να λάβουν προνομιακό επιτόκιο.

Αντίθετα, υπάλληλος της Citibank ο οποίος κατάθεσε στο δικαστήριο υποστήριξε ότι επρόκειτο για ομόλογο και όχι για κατάθεση και πως όλα αυτά τα γνώριζαν οι πελάτες, αφού περιγράφονταν αναλυτικά στους όρους της σύμβασης που υπέγραψαν. Υποστήριξε επίσης πως ποτέ η Citibank δεν εγγυήθηκε το κεφάλαιό τους.
Υπενθυμίζεται ότι για την υπόθεση αυτή έχει ήδη υποβληθεί μήνυση από τον Συνήγορο του Καταναλωτή για εξαπάτηση επενδυτικού κοινού, ενώ αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλες μηνύσεις.

Πηγή: Εφημερίδα "Πρώτο Θέμα" Δημοσιεύθηκε στις 12/03/2009
url: http://www.protothema.gr/content.php?id=25862

 
Citi: Ξεκίνησε η δικαστική μάχη των επενδυτών Εκτύπωση E-mail

Συζητείται στο Μονομελές Πρωτοδικείο της Αθήνας αίτηση 250 ατόμων (ανάμεσα τους και Λαρισαίοι επενδυτές) κατά τις Citibank με την οποία τη συντηρητική κατάσχεση των περιουσιακών της στοιχείων μέχρι του ποσού των 30 εκατ. ευρώ.
Στην προσφυγή τους υποστηρίζουν, ότι το 2004 και μετά η Citibank διακινούσε 11 σύνθετα επενδυτικά προιόντα της Lehman Brothers.

Στην αίτηση αναφέρουν ότι από τον Μάρτιο του 2008 και ενώ η S&P είχε υποβαθμίσει την Lehman, η τράπεζα δεν είχε ενημερώσει τους επενδυτές για ενδεχόμενο κίνδυνο. Όταν κάποιοι εξ' αυτών ζήτησαν προσωρινή ρευστοποίηση η Citibank δεν το δέχτηκε.

Το αποτέλεσμα ήταν, ότι μετά την πτώχευση της Lehman Brothers οι επενδυτές έχασαν τα χρήματα τους.

Πηγή: Εφημερίδα "Κόσμος" Δημοσιεύθηκε στις 12/03/2009

 
Η Citi και το ράλι στην Wall Street Εκτύπωση E-mail

Οι δηλώσεις του CEO ότι η τράπεζα διανύει το καλύτερο της τρίμηνο από το 2007 πυροδότησε το ράλι της αμερικανικής αγοράς, ωστόσο οι ανησυχίες για τα τοξικά πάγια της τράπεζας διατηρούνται.

Της Mara Der Hovanesian

Αφαιρέστε τα δισεκατομμύρια των τοξικών παγίων αλλά και τα δισεκατομμύρια που έχει διαθέσει η κυβέρνηση στην Citigroup (C) και αυτό που μένει είναι μια μικρή κερδοφόρα τράπεζα. Τουλάχιστον αυτό το είναι το συμπέρασμα που προκύπτει από το σημείωμα του επικεφαλής της Citi, Vikram Pandit, στις 9 Μαρτίου, για τις αισιόδοξες προοπτικές της τράπεζας, παρά το γεγονός ότι η τιμή της μετοχής έχει διολισθήσει στο $1.

Ο Pandit αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η τράπεζα έχει επαρκή κεφαλαιακή θέση, έχει περάσει τους αυστηρούς ελέγχους που η ίδια διενήργησε, ενώ καταγράφει κέρδη στους δύο πρώτους μήνες του 2009, σημειώνοντας το καλύτερο της τρίμηνο από το γ΄ τρίμηνο του 2007. Τις επόμενες εβδομάδες το υπουργείο Οικονομικών θα διενεργήσει τους δικούς του ελέγχους στις τράπεζες προκειμένου να διαπιστώσει αν θα χρειαστούν και νέα κεφάλαια.

"Παρά τα βήματα για την ενίσχυση της κεφαλαιακής μας θέσης, νιώθω, όπως και εσείς, απογοητευμένος από την τρέχουσα τιμή της μετοχής και τις λανθασμένες αντιλήψεις για την εταιρεία μας και την οικονομική της θέση", αναφέρει στο σημείωμα του ο Pandit. "Δεν πιστεύω ότι η τιμή της μετοχής μας αντανακλά τα ισχυρά σημεία της Citi, την ενισχυμένη κεφαλαιακή μας βάση, την μοναδική παγκόσμια τοποθέτηση μας και -το πιο σημαντικό- την ποιότητα των ανθρώπων μας. Αυτές είναι πρωτοφανείς συνθήκες για τις αγορές, αλλά με τον καιρό οι αγορές θα αναγνωρίσουν και πάλι τα ισχυρά σημεία της Citi".

Ράλι στις αγορές, αλλά θα κρατήσει

Το σημείωμα οδήγησε σε ράλι τις αγορές με τους επενδυτές να νιώθουν ότι οι συνεχείς κυβερνητικές παρεμβάσεις για την ενίσχυση της κεφαλαιακής θέσης της τράπεζας με νέα κεφάλαια και κρατικές εγγυήσεις επιτέλους αποδίδουν καρπούς. Ο βιομηχανικός Dow Jones κατέγραψε άλμα 379 μονάδων ή 5,8% για να ολοκληρώσει τις συναλλαγές στις 6,926 μονάδες, ενώ η μετοχή της Citi σημείωσε ράλι 37% στα 1,44 δολ.

"Η Citigroup βρίσκεται στο επίκεντρο όταν τα πράγματα δεν πάνε καλά, αλλά νομίζω ότι αρκετοί στο Κάπιτολ Χιλ, έχουν ένα μαλακό σημείο για την τράπεζα", αναφέρει ο Gary Hager της Edison, N.J. "Νομίζω ότι τελικά το σχέδιο θα δουλέψει και θα οδηγήσει την τράπεζα στην ανάκαμψη έως το τέλος του 2009. Αποτελεί μια αγοραστική ευκαιρία".

Από την πλευρά του ο Michael Church της Addison Capital είναι αισιόδοξος ότι το ράλι θα έχει συνέχεια μετά και τις αισιόδοξες προβλέψεις του προέδρου της Fed, Ben Bernanke πως η ύφεση θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελεί παρελθόν από τα τέλη του 2009. "Το γεγονός ότι η Citi ανακοινώνει πως κερδίζει χρήματα είναι αρκετό προς το παρόν", δηλώνει ο Church. "Η αγορά είχε προεξοφλήσει το χειρότερο δυνατό σενάριο και ήταν υπερπουλημένη. Δεν θα μου προκαλούσε έκπληξη αν ακολουθήσει ένα σοβαρό ράλι".

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι όλα τα προβλήματα της Citi έχουν ως μαγείας μείνει πίσω μας. Το σημείωμα του Pandit αναφέρει ότι για τους πρώτους δύο μήνες του έτους, η τράπεζα καταγράφει έσοδα ύψους 19 δισ. δολ. και λειτουργικά κέρδη για πρώτη φορά από το γ΄ τρίμηνο του 2007. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις σταθερές καταθέσεις και στα ισχυρά έσοδα από τις υπηρεσίες του τομέα της Επενδυτικής Τραπεζικής ως βασικούς συντελεστές για τα κέρδη.

Η Citigroup δημοσιεύει για περισσότερο από ένα χρόνο ζημιές που έχουν ξεπεράσει συνολικά τα 37,5 δισ. δολ. από την ανακοίνωση κερδών 2,1 δισ. δολ. για τελευταία φορά στο γ΄ τρίμηνο του 2007. Μόλις πριν από δύο χρόνια η Citigroup αποτελούσε την μεγαλύτερη τράπεζα στον πλανήτη με βάση την κεφαλαιοποίηση, στα περίπου 270 δισ. δολ. Ωστόσο, η μετοχή της έχει βρεθεί σε ελεύθερη πτώση από το ιστορικό υψηλό των 55 δολ. διολισθαίνοντας για πρώτη φορά στην ιστορία της κάτω από το επίπεδο του $1 την περασμένη εβδομάδα, καθώς οι επενδυτές έχαναν την εμπιστοσύνη τους στις κυβερνητικές παρεμβάσεις για την διάσωση της τράπεζας. Σε εκείνο το σημείο η αξία της Citi είχε διολισθήσει στα 6 δισ. δολ.

Διατηρούνται τα ερωτήματα για τα τοξικά πάγια 

"Όπως αποτυπώνεται και στις αγορές, τα νέα για την Citigroup είναι καλά", σημειώνει ο Jerry Paul, οικονομικός σύμβουλος στην Essential Advisers. "Ο τραπεζικός τομέας θα είναι πολύ επικερδής στη συνέχεια με δεδομένα τα τρέχοντα επίπεδα των επιτοκίων. Αυτό ισχύει και για την Citi, εκτός για τα προβληματικά πάγια που κουβαλάει στα βιβλία της".

Οι βασικοί παίκτες της αγοράς νιώθουν ακόμα μεγάλη ανησυχία για την μαύρη τρύπα των τοξικών παγίων στους ισολογισμούς των τραπεζών. Ο Pandit δεν αναφέρθηκε στον ισολογισμό της Citi, εκτός από τα σχόλια του ότι νιώθει εμπιστοσύνη για την κεφαλαιακή θέση της εταιρείας με βάση και τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν. Ανέφερε επίσης ότι μια κοινοπραξία με την Smith Barney θα προσθέσει περίπου 14 δισ. δολ. στα ενσώματα ίδια κεφάλαια της Citi, που θα μπορούσαν να αυξηθούν έως τα 81 δισ. δολ. όπως σημείωσε.

"Στο υφιστάμενο περιβάλλον με την μεγάλη έλλειψη ρευστότητας, τα περισσότερα χρηματοοικονομικά ινστιτούτα θα αντιμετώπιζαν τεράστια προβλήματα αν εφαρμόζονταν ο κανονισμός της mark-to-market αποτίμησης ισότιμα και εξίσου δυναμικά για όλους", αναφέρει ο Tom Barrack, ιδρυτής της Colony Capital και βετεράνος διαχειριστής προβληματικών τραπεζικών παγίων από την προηγούμενη κρίση των εταιρειών αποταμίευσης και χορήγησης στεγαστικών δανείων στη δεκαετία του ’80. "Το δίλημμα που η Citi θα αντιμετωπίζει διαρκώς είναι ότι δεν μπορεί να δημιουργήσει με ακρίβεια ένα απόθεμα προβλέψεων για να αντιμετωπίσει επαρκώς τους μελλοντικούς κινδύνους. Βρισκόμαστε σε έναν αγώνα για να ανακτήσουμε την οικονομική αξιοπιστία. Ωστόσο, κάθε μήνα οι τράπεζες κάνουν λάθος καθώς οι short-sellers ρευστοποιούν τα σχετικά ενυπόθηκα χρεόγραφα σε τεχνικά χαμηλές τιμές, υποχρεώνοντας τις τράπεζες να προσαρμόζουν στις τρέχουσες τιμές (mark-to-market) τα δικά τους χρεόγραφα", αναφέρει. Ο ίδιος πιστεύει ότι η καλύτερη λύση θα είναι να επιτραπεί στις τράπεζες να πουλήσουν τα προβληματικά πάγια σε μια "κακή τράπεζα" (bad bank).

Μέχρι σήμερα, η Citi έχει καταγράψει 49 δισ. δολ. σε απομειώσεις στο χαρτοφυλάκιο των προβληματικών παγίων. Στις εκθέσεις των αναλυτών περιγράφονται και νέα προβλήματα που περιλαμβάνουν το χαρτοφυλάκιο των 68 δισ. δολ. σε στεγαστικά δάνεια και άλλα 166 δισ. δολ. σε καταναλωτικά δάνεια στο εξωτερικό που δεν μπορούν να καλυφθούν με κυβερνητικές εγγυήσεις.

Στο περιθώριο οι σκεπτικιστές

Ενώ ο Pandit κάνει ότι μπορεί για να πείσει τους επενδυτές ότι η Citi διατηρεί ισχυρή κεφαλαιακή θέση και δεν πρόκειται να χρειαστεί νέα κεφάλαια για την διάσωση της, οι σκεπτικιστές της αγοράς όπως ο Barrack εξακολουθούν να πολλαπλασιάζονται. Ο αναλυτής Tim Backshall της Credit Derivatives Research σε σημείωμα του επισημαίνει ότι παρά τις καλύτερες προσπάθειες του υπουργείου Οικονομικών, ο πιστωτικός κίνδυνος είναι ακόμα πολύ υψηλός "και λίγα μπορούν να γίνουν για να καλυφθούν οι μαύρες τρύπες στον ισολογισμό της τράπεζας", ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης επιδείνωσης της αξίας των ενυπόθηκων δανείων και άλλων επενδυτικών οχημάτων που διατηρούν μεγάλη έκθεση σε προβληματικά πάγια.

Μέχρι οι επενδυτές να αισθανθούν σίγουροι ότι τα χειρότερα πέρασαν, πολλοί θα θεωρούν τις τραπεζικές μετοχές -και ιδίως την Citi-  σαν προτάσεις υψηλού ρίσκου.

"Αυτό που λένε (στην Citi) είναι ότι σε ό,τι αφορά το θέμα της λειτουργικής κερδοφορίας είναι ακόμα μια βιώσιμη οντότητα, ωστόσο δεν αγοράζουμε στην τρέχουσα φάση", αναφέρει ο Dan Genter, επικεφαλής επενδύσεων στην RNC Genter Capital. "Αυτό που έχουμε είναι ένα καλάθι προβληματικών παγίων που τα έχουμε καλύψει με μια κουβέρτα και τα αποκαλούμε τοξικά. Όταν θα έχουν αντιμετωπίσει αυτό το πρόβλημα θα πιστέψω ότι έχουν ένα έγκυρο επιχείρημα", συμπληρώνει.

"Οι κυβερνητικές παρεμβάσεις έχουν βοηθήσει σημαντικά, ωστόσο αν είστε αγοραστής (της Citi) είστε υψηλού κινδύνου αγοραστής. Η μετοχή ενδεχομένως να καταγράψει άλμα 50% ή να υποχωρήσει περαιτέρω. Οι μετοχές των τραπεζών φαίνονται ελκυστικές, ωστόσο στη παρούσα φάση θα περιμένουμε λίγο ακόμα για επιβεβαίωση", προσθέτει.

Η Der Hovanesian είναι τραπεζικός συντάκτης για το BusinessWeek στη Νέα Υόρκη.

Πηγή: Ηλεκτρονική Εφημερίδα "capital.gr" Δημοσιεύθηκε στις 11/03/2009
url: http://www.capital.gr/Markets.asp?id=692711

 
Mήνυση κατά Citibank για εξαπάτηση επενδυτικού κοινού Εκτύπωση E-mail

Συζητήθηκε ενώπιον του Μονομελούς Πρωτοδικείου, η αίτηση ασφαλιστικών μέτρων, που κατέθεσαν 250 καταθέτες, με την οποία ζητούν την συντηρητική κατάσχεση ποσού 30 εκατομμυρίων ευρώ από τη Citibank.
Με την αίτησή τους οι καταθέτες υποστηρίζουν ότι η τράπεζα από το 2004 και μετά διακινούσε έντεκα σύνθετα επενδυτικά προϊόντα της Lehman brothers holdings, τα οποία, όπως υποστηρίζουν, υποχρέωνε ουσιαστικά τους καταθέτες να αγοράζουν.
Σύμφωνα με την αίτηση, η τράπεζα εξανάγκαζε τους καταθέτες να επενδύουν 25% των καταθέσεών τους για να λάβουν προνομιακό επιτόκιο, ενώ προσθέτουν ότι οι ίδιοι πίστευαν πως εκδότρια και εγγυήτρια των προίόντων ήταν η Citibank και όχι Lehman brothers holdings.
Από την πλευρά των αιτούντων κατέθεσαν στο δικαστήριο δύο μάρτυρες, οι οποίοι υποστήριξαν ότι η τράπεζα τους πρότεινε την επένδυση στα συγκεκριμένα προϊόντα, υπό την μορφή προθεσμιακής κατάθεσης και υπό τον όρο ότι τα χρήματα θα παρέμεναν κλειστά για εύλογο χρονικό διάστημα. Είπαν, επίσης, ότι δεν υπέγραψαν σύμβαση με την τράπεζα, αλλά αίτηση αγοράς τίτλων εξωτερικού.
Ο μάρτυρας, που κατέθεσε από την πλευρά της τράπεζας, υποστήριξε ότι το επίμαχο προϊόν ήταν ομόλογο και όχι κατάθεση και ότι στη λήξη του χρονικού διαστήματος, για το οποίο θα παρέμεναν κλειστά τα χρήματα, το κεφάλαιο θα επέστρεφε στους καταθέτες από τον εκδότη του ομολόγου και όχι από τη Citibank.
Ο μάρτυρας τόνισε ότι αυτή η διαδικασία περιγράφεται αναλυτικά στους όρους της σύμβασης, που έχουν υπογράψει όλοι οι καταθέτες.
Σύμφωνα με τον συνήγορο των αιτούντων, Πέτρο Μαχά, οι εντολείς του θα υποβάλλουν τις επόμενες ημέρες μήνυση σε βάρος της τράπεζας, ενώ ήδη για την υπόθεση έχει υποβληθεί μήνυση από τον Συνήγορο του Καταναλωτή για εξαπάτηση επενδυτικού κοινού.
Η απόφαση του δικαστηρίου αναμένεται τις επόμενες ημέρες.

Πηγή: Εφημερίδα "Ναυτεμπορική" Δημοσιεύθηκε στις 11/03/2009
url: http://www.naftemporiki.gr/news/static/09/03/11/1639734.htm

 
Ερώτηση για δομημένα «τοξικά» Εκτύπωση E-mail

«Ανεξήγητη και ύποπτη ανοχή και συγκάλυψη» από την κυβέρνηση, την Τράπεζα της Ελλάδος και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς του σκανδάλου σε βάρος 2.000 πολιτών (αγρότες, ηλικιωμένοι, απόφοιτοι δημοτικού κ.ά.) που ζημιώθηκαν πάνω από 110 εκατ. ευρώ από σύνθετα δομημένα «τοξικά» προϊόντα της Lehman Brothers, που διακινούσε η Citibank, καταγγέλλουν 34 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής τον Μιχ. Καρχιμάκη σε ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή.
Ειδικότερα κάνουν λόγο για προσπάθεια συγκάλυψης των τυχόν ευθυνών της Citibank, λόγω των φερόμενων στενών δεσμών που συνδέουν στελέχη της κυβέρνησης με την εν λόγω τράπεζα.
Στο στόχαστρο του ΠΑΣΟΚ βρίσκεται ο γενικός γραμματέας Καταναλωτή του υπουργείου Ανάπτυξης, ο οποίος δεν έχει απαντήσει ακόμη στην προσφυγή των επενδυτών, εν αντιθέσει προς την Ανεξάρτητη Διοικητική Αρχή του Συνηγόρου του Καταναλωτή που υπέβαλε μηνυτήρια αναφορά σε βάρος της διοίκησης της τράπεζας.

Πηγή: Εφημερίδα "Έθνος" Δημοσιεύθηκε στις 10/03/2009
url: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&tag=8400&pubid=2642755

 
<< Αρχική < Προηγ. 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Επόμ. > Τελευταία >>

Αποτελέσματα 91 - 100 από 148

Έκτακτες Ανακοινώσεις

© 2008 www.fpolites.gr